Treći napad na džamije u Švedskoj: Molotovljev koktel i rasističke poruke

"Ovo krivično djelo je okvalifikovano kao pokušaj podmetanja požara, vandalizam i podsticanje mržnje", navedeno je u saopštenju policije u kom se pozivaju eventualni svjedoci da dođu i daju iskaz
2 komentar(a)
Švedska, policija, džamija, Foto: Reuters
Švedska, policija, džamija, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.01.2015. 15:14h

Švedska policija traga danas za barem jednom osobom osumnjičenom da je podmetnula treći požar u džamiji za nedjelju dana.

"Neko je bacio molotovljev koktel na zgradu", rekao je za švedsku novinsku agenciju TT portparol policije u Upsali Torsten Hemlin i dodao da se džamija u tom mjestu ipak nije zapalila.

Hemlin je takođe naveo da su na zdanju ispisane i "neke vulgarne rasističke riječi", istakavši da u džamiji u trenutku napada nikog nije bilo.

Policiju u Upsali, četvrtom po veličini gradu u Švedskoj, alarmirao je prolaznik koji je navodno vidio čovjeka kako baca zapaljiv predmet na džamiju jutros oko 4.30, prenosi AFP.

"Ovo krivično djelo je okvalifikovano kao pokušaj podmetanja požara, vandalizam i podsticanje mržnje", navedeno je u saopštenju policije u kom se pozivaju eventualni svjedoci da dođu i daju iskaz.

Današnji napad se dogodio samo tri dana nakon što je kasno noću izbio požar u džamiji u Esloevu, na jugu Švedske, za koji policija takođe sumnja da je podmetnut, dok je na Božić pet osoba povrijeđeno kada je molotovljev koktel bačen kroz prozor džamije u Eskilstuni, istočno od Stokholma.

Bonus video: