Pobjeda Sirize može ojačati protivnike štednje u EU

Italijanski list "La Republika" ističe u uvodniku da "stvarni rizik od zaraze grčkom krizom ovog puta nije ekonomski, već politički. Uspjeh (Bepea) Grila u Italiji, 'Podemosa' u Španiji, uspon Lige (za sjever) (Matea) Salvinija u Italiji i Marin Le Pen u Francuskoj, smatraju se zabrinjavajućim znacima jačanja nezadovoljstva stanovništva mjerama štednje odlučenim u Briselu"
1 komentar(a)
Siriza, Foto: Reuters
Siriza, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.12.2014. 19:31h

Pobjeda stranke Siriza na prijevremenim poslaničkim izborima 25. januara u Grčkoj mogla bi u Evropi ojačati stranke koje se protive mjerama budžetske štednje i dovesti do preispitivanja politike EU, rekli su evropski analitičari agenciji AFP.

Ako Siriza pobijedi, što još nije sigurno, "mogla bi se otvoriti 'Pandorina kutija' preispitivanja politike mnogih vlada, a posebno italijanske", za nametanje reformi da bi zadovoljile budžetske zahtjeve Brisela, kaže politikolog Katrin Fieski, direktorka konsultantske firme "Kaunterpoint" u Londonu.

Uz jačanje Sirize, "populisti širom Evrope imaju priliku da istaknu da ima i drugih načina za upravljanje državom", dodao je Sajmon Ashervud, sa britanskog Univerziteta u Sariju.

Italijanski dnevnik "La Republika", blizak ljevici, ističe u uvodniku da "stvarni rizik od zaraze grčkom krizom ovog puta nije ekonomski, već politički. Uspjeh (Bepea) Grila u Italiji, 'Podemosa' u Španiji, uspon Lige (za sjever) (Matea) Salvinija u Italiji i Marin Le Pen u Francuskoj, smatraju se zabrinjavajućim znacima jačanja nezadovoljstva stanovništva mjerama štednje odlučenim u Briselu".

Pablo Iglesias, vođa "Podemosa", antiliberalne ljevičarske stranke Španije, u ponedjeljak je odgovorio na jedan tvit o perspektivi izbora u Grčkoj tako što je podržao Sirizu i obećao "promjene u Španiji i Evropi" 2015. godine. "Podemos", od kojeg drhti španska politička elita, za sada dobro stoji po anketama o ishodu poslaničkih izbora planiranih za kraj 2015. godine.

"Konačno će lanci pući. Grčka će se osloboditi. Brzo, i u našu korist", napisao je na tviteru u Francuskoj lider ljevice, Žan-Lik Melenšhon koji tvrdi da je blizak Sirizi.

Na drugom kraju političkog spektra Francuske, predsjednica Nacionalnog fronta (FN) Marin Le Pen pozdravila je nesupjeh izbora šefa države u Skupštini Grčke u ponedjeljak, zbog čega Grčka ide na prijevremene izbore, kao "pobjedu naroda i njegovih predstavnika nad evropskom oligarhijom i velikim bankama", smatrajući da se "kriza koja je evropsku kastu iznijela na površinu, okreće protiv nje".

I u Velikoj Britaniji, Najdžel Faradž, lider antievropske stranke UKIP koja je u usponu pet mjeseci pred opšte izbore, takođe je pozdravio "šansu Grka da povrate demokratsku kontrolu", pošto su "pod kontrolom Brisela utonuli u siromaštvo".

Sve te stranke će poželjeti da iskoriste eventualnu pobjedu Sirize, rekao je Mats Person, direktor Instituta "Oupen Jurop", jer sve mogu samo dobiti naglašavajući činjenicu da je "narod protiv Brisela i elite".

To je zajednička tema za sve: od jedne krajnosti političkog spektra do druge, što Person smatra "zabrinjavajućim".

Ali, kaže Sajmon Ašervud, "pobjeda na izborima je jedno, a sprovođenje obećane politike je drugo. Za UKIP kao i za sve druge, bilo bi opasno da Siriza na kraju prihvati stav sadašnje Vlade Grčke o štednji i drugim zahtjevima 'trojke'" povjerilaca Atine - Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske unije, Evropske centralne banke, i to "samo uz kozmetičke promjene, što me ne bi iznenadilo".

Siriza je "djelimično već počela da 'razblažuje svoje vino', objašnjavajući da nikada nije ni bila za izlazak Grčke iz EU, i da će se ponašati odgovorno", takođe primjećuje Ketrin Fieski.

Za nju, "problem s populističkim strankama je uvijek to što su efikasne kada su u opoziciji, nadarene da podstaknu razočarane i ljutite glasače, ali od trenutka kada dođu na vlast, od toga se udaljavaju".

Ali, Fieski procjenjuje da bi pobjeda Sirize mogla koristiti prije svega španskom Podemosu, ali mnogo manje FN ili UKIP-u koji svoju antievropsku retoriku zasnivaju na problemu doseljavanja stranaca.

Bonus video: