U Budimpešti protesti protiv "robovlasničkog zakona"

Vladajuća stranka usvojila zakon kojim se poslodavcima omogućava povećanje broja prekovremenih radnih sati
446 pregleda 0 komentar(a)
Sa protetsa, Foto: Reuters
Sa protetsa, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.01.2019. 19:04h

Više hiljada Mađara protestovalo je danas u Budimpešti protiv premijera Viktora Orbana i njegovog zakona o prekovremenim satima koji je dosad na ulice nekoliko puta izvukao brojne mađarske radnike.

Marširajući centrom Budimpešte iza transparenta na kojem je pisalo "Dosta nam je", demonstranti su isticali mađarsku zastavu i zastavu Evropske unije. Mjesto okupljanja bilo je ispred Budimskog dvorca.

"U potpunosti ignorišu što smo rekli i što želimo, a to nam jako smeta", kazao je jedan od demonstranata, Lajoš Kovaš.

Vladajuća Orbanova stranka Fides usvojila je prošlog mjeseca zakon kojim se poslodavcima omogućava povećanje broja prekovremenih radnih sati s 250 na 400, dok se zakonski rok isplate produžuje na tri godine.

Orban je kazao da je zakon donijet u interesu radnika koji će na taj način legalno moći raditi prekovremeno u vrijeme kada se privreda bori s velikim nedostatkom radne snage, piše Hina.

Po podacima kompanije Zavecz Research objavljenim početkom sedmice, potpora Fidesu u posljednjih je mjesec dana pala za tri odsto, odnosno na 32 odsto, što je još uvijek puno više nego što imaju opozicione stranke.

Nacionalistički Jobik dobio je 11 odsto podrške, a socijalisti sedam odsto.

Bonus video: