Gorbačov: Putin je učinio istorijsko djelo, spasio je Rusiju od raspada

Govoreći o krizi u Ukrajini, Gorbačov je rekao da naoružavanje mora da prestane i da obije strane moraju da sjednu da pregovaraju
2 komentar(a)
Mihail Gorbačov, Foto: Reuters
Mihail Gorbačov, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.12.2014. 10:33h

Ruski predsjednik Vladimir Putin spasio je zemlju od raspada, izjavio je nekadašnji lider Sovjetskog Saveza (SSSR) Mihail Gorbačov.

On je juče na predstavljanju svoje knjige "Poslije Kremlja" pričao o situaciji u Ukrajini i o NATO, prenosi Raša tudej.

"Mislim da svi mi – ruski građani – moramo da pamtimo da je Putin sačuvao Rusiju od kolapsa koji je počinjao. Mnogo regiona nije priznalo naš Ustav. Bilo je više od hiljadu lokalnih ustavnih varijacija u odnosu na ruski Ustav", prenose Ria novosti dio govora Gorbačova.

Bivši lider SSSR je takođe kazo da je očuvanje Rusije, u tom "ključnom periodu, bilo istorijsko djelo" kao i da je poznavao Putina prije nego što je stupio na dužnost predsjednika Ruske Federacije, a opisao ga je kao nekog ko ima zdravo rasuđivanje i ko je disciplinovan.

Govoreći o krizi u Ukrajini, Gorbačov je rekao da naoružavanje mora da prestane i da obije strane moraju da sjednu da pregovaraju.

"Svi smo zabrinuti zbog onoga što se događa u Ukrajini – i političari i javnost. I činjenica da naša vlada podržava ljude koji su tamo u nevolji, bez obzira koliko je teško koda nas samih, bilo je ono što nas je uvijek razlikovalo do drugih“, rekao je Gorbačov, naglašavajući da konflikt ne može biti riješen kroz nasilje.

Gorbačov je takođe izjavio da uticajni američki i evropski političari moraju da izađu i da progovore protiv međunarodne zategnutosti kao i da mnoge od njegovih starih kolega vide prve znake novog Hladnog rata, i da shvataju koliko je bitno da se situacija smiri.

On je kazao da redovno dobija komentare koji se tiču toga kako da se izbjegne eskalacija situacije, i sve zaustavi prije nego što "poprimi eksplozivni oblik“.

Što se tiče ruske brige u vezi sa ekspanzijom NATO, Gorbačov je saglasan sa tim da u tome glavnu ulogu igraju SAD.

"NATO je počeo da osniva baze širom svijeta... Mislim da je predsjednik uglavnom u pravu kada skreće pažnju na specijalnu odgovornost koju u tome imaju SAD", rekao je on.

Vladimir Putin potpisao je juče Ukaz o vojnoj doktrini Rusije, zbog jačanja vojnog potencijala NATO, koji je, kako je navedeno, prijetnja Rusiji.

Gorbačov je uvjeren da će Rusija izaći iz krize, samo je pitanje kada i s kojom cijenom.

"Sada moramo da budemo veoma oprezni u politici, da vodimo računa ko je implementira, i čiji interesi stoje iza toga", rekao je Gorbačov.

Govoreći o sebi, Gorbačov je priznao da je griješio jer je ponekad bio ponekad "arogantan", vjerujući ima sve pod kontrolom.

Gorbačov je bio generalni sekretar Komunističke partije SSSR od 1985. do 1991. i SSSR, uveo je reforme poznate kao Perestrojka, za koje se vjeruje da su ubrzale raspad SSSR.

Njegovu vladavinu takođe je obilježilo i otopljavanje odnosa sa Zapadom.

Bonus video: