POLA MILIONA TONA

Ukrajina će dobijati ruski ugalj

Ukrajina je sredinom aprila pokrenula vojnu operaciju protiv profederalnih snaga na istoku te zemlje i time je Kijev izgubio pristup brojnim rudnicima uglja u tom regionu
0 komentar(a)
rudnikuglja_1, Foto: G.MALIDŽAN
rudnikuglja_1, Foto: G.MALIDŽAN
Ažurirano: 27.12.2014. 09:19h

Rusija će Ukrajini mjesečno isporučivati dodatnih 500.000 tona uglja, ukoliko bude potpisan i dodatni sporazum, izjavio je zamjenik ruskog premijera Dmitrij Kozak.

"Isporučićemo 500.000 tona uglja i postoji mogućnost, u slučaju postizanja dodatnog sporazuma, za još 500.000 tona, što znači da smo spremni za isporuku do milion tona uglja mjesečno Ukrajini kako bi smanjili energetske probleme te zemlje", istakao je Kozak.

Ukrajina se trenutno suočava sa energetskim problemima usljed nedostatka uglja. Ukrajina je sredinom aprila pokrenula vojnu operaciju protiv profederalnih snaga na istoku te zemlje i time je Kijev izgubio pristup brojnim rudnicima uglja u tom regionu. Kozak je nešto ranije izjavio da su Moskva i Kijev potpisali sporazum o isporuci devet milijardi kilovat-časova električne energije Ukrajini. Prema njegovim riječima, Moskva je već počela sa isporukom energije, uprkos činjenici da uslovi ugovora još nisu ispunjeni.