Erdogan: Nijesmo žrtveni jarac Evrope

4 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Beta-AP
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 26.12.2014. 18:15h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan kritikovao je danas evropske zemlje zbog osude pogoršanja u oblasti slobode medija u Turskoj, rekavši da bi za EU bilo bolje da nađe rješenje za ono što je nazvao "rastućim rasizmom i islamofobijom u Evropi".

EU, kojoj Turska pokušava da se pridruži već decenijama, ističe kako su upadi policije u medija i hapšenja novinara protivni njenim vrijednostima, prenosi Rojters.

"Mi nijesmo žrtveni jarac Evrope. Mi svakako nijesmo zemlja na koju EU može da upre prstom i da je izgradi", odgovorio je danas Erdogan na jednom simpozijumu državnih službenika.

Ukazujući na povećanu islamofobiju u EU, Erdogan je aludirao na incident u njemačkom gradu Dormagenu, gdje su ultranacionalisti crtali nacistička obilježja po zidovima džamije u izgradnji.

Erdoganova Partija pravde i razvoja (AK) je na vlast došla 2002. godine.

U prvo vrijeme, on je uveo mnoge demokratske reforme u zemlji i smanjio miješanje armije u politiku, zbog čega je navođen kao primjer uspješne demokratije.

U posljednje vrijeme, međutim, Erdogan je sve više kritikovan zbog netolerantnosti prema političkim neistomišljenicima.

Turski predsjednik, koji je prije toga 12 godina bio premijer zemlje, ne krije ambiciju da promijeni ustav zemlje kako bi kao predsjednik dobio još veća ovlašćenja, što bi, kako strahuju njegovi protivnici, dovelo do još autoritarnije vladavine.

Od odlučujućeg značaja će biti parlamentarni izbori juna naredne godine.

Ukoliko Erdoganova partija osvoju dvotrećinsku većinu u skupštini, ona će i bez podrške opozicije moći da progura reforme koje predsjednik priželjkuje.

Bonus video: