Razmijenjeni zarobljenici u Ukrajini: 222 za 150

0 komentar(a)
Ukrajina, zarobljenici, Foto: Reuters
Ukrajina, zarobljenici, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.12.2014. 20:09h

U najvećoj razmjeni zarobljenika od početka konflikata na istoku Ukrajine razmijenjeno je 222 pripadnika proruskih snaga i 150 ukrajinskih vojnika.

Razmjena se odigrala na neutralnom terenu između sektora koje kontrolišu sukobljene strane, a sama procedura završena je u 20.20 po moskovskom vremenu.

Tokom razmjene nije bilo incidenata i sve službe su radile u koordinaciji, rekla je Darija Morozova, ombudsman za ljudska prava samoproglašene Donjecke Narodne Republike novinarima, navodi Tass.

Dogovor o razmjeni zarobljenika uslijedio je poslije mirovnih razgovora izaslanika Ukrajine, Rusije, proruskih aktivista i OEBS, održanih u srijedu, naveo je Rojters.

Razmjena zatvorenika je jedan od uslova mirovnog protokola od 12 tačaka, koji obuhvata i obustavu vatre, dogovorenu u septembru.

Ruske novinske agencije Interfaks i RIA Novosti prenijele su da se razmjena zarobljenika obavlja na neutralnom terenu između oblasti koje kontrolišu sukobljene snage.

Razmjena zarobljenika planirana je za početak ove nedjelje, a odlaganje je doprinijelo i neuspjehu pregovora o primirju u Minsku čiji je nastavak zakazan za petak, ali je na neodređeno otkazan.

Bonus video: