Panika u Francuskoj: Serija napada, Vals poziva na oprez

Teže je povrijeđeno četvoro ljudi, kao i vozač kombija, koji se sinoć poslije incidenta izbo nožem, a jedan od povrijeđenih je u kritičnom stanju
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.12.2014. 10:38h

Francuski premijer Manuel Vals apelovao je danas na "opreznost i jedinstvo" posle tri napada u Francuskoj u posljednja tri dana. Vals je rekao da vlada "ne umanjuje" opasnost od tih incidenata, ali da joj je cilj da umiri građane i da "shvati šta se dogodilo", rekao je premijer za radio Evropa 1.

Najmanje desetoro ljudi je povrijeđeno kad se jedan muškarac u kombiju zaletio u ljude na božićnom sajmu u gradu Nantu na zapadu Francuske, što je treći sličan napad u isto toliko dana.

Teže je povrijeđeno četvoro ljudi, kao i vozač kombija, koji se sinoć poslije incidenta izbo nožem, a jedan od povrijeđenih je u kritičnom stanju, objavile su lokalne vlasti, a prenio Rojters.

U Francuskoj vlada visok stepen pripravnosti na terorističke napade nakon što su islamski militanti pozvali svoje istomišljenike da vrše napade u Francuskoj, u znak odmazde za vojnu intervenciju te zemlje na uporišta islamista na Bliskom Istoku i Afriku.

Lokalne vlasti su pozvale građane da ne paniče i dodale da vozač kombija nije iznio nikakve vjerske ili političke tvrdnje, da je djelovao sam, kao i da se najvjerovatnije radi o mentalno oboljelom čovjeku.

Jedan lokalni list je prvo objavio da je vozač vikao "Alahu Akbar", što na arapskom znači "Bog je najveći", ali su svjedoci za Rojters rekli da to nije istina.

Prethodnog dana se jedan čovjek u Dižonu zaletio automobilom u masu ljudi, vičući "Alahu Akbar", pri čemu je povrijeđeno 13 ljudi, dok je u subotu čovjek nožem izbo trojicu policajaca, uzvikujući iste riječi.

Galerija

Bonus video: