"SVI ZA SVE"

Ukrajina: Preko Skajpa dogovorena razmjena zarobljenika

Postignut je sporazum o razmjeni zarobljenika po principu "svi za sve", ali nijesu precizirani mehanizmi te razmjene, izjavio je predstavnik proruskih snaga Luganska Vladislav Deinego
0 komentar(a)
Donjeck, proruski pobunjenici, Foto: Reuters
Donjeck, proruski pobunjenici, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.02.2019. 15:32h

Tokom današnje video-konferencije o Ukrajini, dogovorena je razmJena zarobljenika, ali nije utvrđen datum sastanka Kontakt grupe, iako je njemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer zatražio da sastanak bude 21. decembra u Minsku.  

Postignut je sporazum o razmjeni zarobljenika po principu "svi za sve", ali nijesu precizirani mehanizmi te razmjene, izjavio je predstavnik proruskih snaga Luganska Vladislav Deinego. 

O tome da nije postignut dogovor o datumu sastanka Kontakt grupe medije je izvijestio predstavnik samoproklamovane Donjecke Republike Denis Pušilin, prenosi TAS S. 

Pušilin je izrazio očekivanje da će sastanak ipak biti održan do kraja godine. 

Njemački šef diplomatije Štajnmajer je ranije danas izjavio: "Zatražio sam da sastanak bude održan nakon video-konferencije. Možda čak i u nedjelju. Ima mnogo preduslova za to". 

Danas je održana takozvana video-konferencija (posredstvom Skajpa) o Ukrajini, koja je bila predviđena za 10. decembar. 

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko uoči današnje skajp-konferencije apelovao je da se Kontakt grupa održi što prije i predložio da to bude 21. decembar. 

Dvije zaraćene strane na istoku Ukrajine saglasile su se u Minsku 5. septembra o prekidu vatre i razmjeni zarobljenika tokom pregovora kojima je posredovao OEBS. 

Tada je usvojen Protokol koji predviđa zabranu upotrebe teškog naoružanja. Dogovoren prekid vatre iz septembra krše obije sukobljene strane, ali su raketni napadi značajno smanjeni od početka decembra. 

Takva situacija je dala nadu da bi moglo da dođe do deeskalacije konflikta u kome je od aprila ubijeno više od 4.700 ljudi. 

Ipak, ranije danas, portparol vojske Ukrajine Andrej Lisenko je izjavio da je pet ukrajinskih vojnika ubijeno, a sedam ranjeno u napadima proruskih snaga u protekla 24 sata.

To je, prema ocjeni ukrajinske vojske, veći broj stradalih nego proteklih sedmica. 

"Za sada su koristili samo puške, nijesu upotrijebili tenkove ili artiljeriju. Ne možemo da kažemo da je situacija eskalirala", rekao je portparol vojske Andrij Lisijenko.

Preporučujemo za Vas