Makedonija uručila protestnu notu Mađarskoj zbog Gruevskog

Skoplje se nada da će Mađarska postupiti u duhu dobrih bilateranih odnosa i evropskih vrijednosti, povezanih s principima vladavine prava, rekao je Dimovski
0 komentar(a)
Nikola Gruevski, Foto: Reuters
Nikola Gruevski, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.11.2018. 17:20h

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije uručilo je danas protestnu notu ambasadoru Mađarske u Skoplju Laslu Duksu povodom bjekstva iz bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog.

Duks je pozvan u ministarstvo radi uručivanja protestne Mađarskoj povodom posljednjih informacija povezanih s bjekstvom Gruevskog i njegovog zahtjeva za azil u Mađarskoj, saopštilo je makedonsko ministarstvo.

Poslije bekstva Gruevskog, osuđenog na dvije godine zatvora, u medijima su se pojavile informacije da je on iz Makedonije stigao u Mađarsku uz pomoć mađarskih diplomatskih predstavništava u Albaniji i Crnoj Gori.

Državni sekretar u makdonskom ministarstvu Viktor Dimovski je u razgovoru s Duksom izrazio nadu da će Mađarska "odmah i bez odlaganja odbaciti zahtjev osuđenika i bjegunca od pravde Nikole Gruevskog za azilantski status i predati ga Makedoniji zbog izdržavanja zakonske kazne i nastavka ostalih sudskih postupaka".

Skoplje se nada da će Mađarska postupiti u duhu dobrih bilateranih odnosa i evropskih vrijednosti, povezanih s principima vladavine prava, rekao je Dimovski.

Gruevski je pobjegao u Mađarsku da bi izbjegao izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog nezakonite kupovine blindiranog Mercedesa dok je bio premijer.

Bonus video: