Više od polovine Njemaca strahuje od islama

Politički nedjeljnik "Špigl" danas, međutim, piše da je ta brojka začuđujuće visoka i ukazuje da je problematičan način postavljanja pitanja ispitanicima, pošto se u samom pitanju, kako se kaže, ukazuje da uticaj islama u Njemačkoj raste
0 komentar(a)
Muslimani Kanada, Foto: Beta/AP
Muslimani Kanada, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.12.2014. 19:31h

Oko 58 odsto Njemaca strahuje od rastućeg uticaja islama u Njemačkoj, objavio je tabliod "Bild" rezultate jedne ankete, prema kojoj čak tu zabrinutost dijeli i 45,7 odsto Njemaca stranog porekla, dok 28 odsto učesnika ankete kaže da se ne plaši uticaja islama u zemlji.

Politički nedjeljnik "Špigl" danas, međutim, piše da je ta brojka začuđujuće visoka i ukazuje da je problematičan način postavljanja pitanja ispitanicima, pošto se u samom pitanju, kako se kaže, ukazuje da uticaj islama u Njemačkoj raste.

Jedna reprezentativna studija berlinskog Instituta za empirijsko istraživanje integracije i migracije, pokazuje, međutim, jednu drugačiju sliku, ali isto daje ocjenu o određenoj uzdržanosti i rezervisanosti prema muslimanima, navodi "Špigl".

U toj studiji od prije nekoliko dana, 27 odsto ispitanika smatra muslimane agresivnijim od sebe, 30 odsto misli da su muslimani manje orijentisani ka obrazovanju, ali većina smatra normalnim da muslimani u Njemačkoj postavljaju svoje zahtjeve, dok samo 20 odsto njih to smatra znakom bezobrazluka.

Njemačka organizacija "Pegida" (Patriote Evrope protiv islamizacije zapada), na čijem prvom skupu je bilo 200, a na posljednjem ove sedmice 15.000 demonstranata u Drezdenu, gradu bujne ljepote i burne prošlosti, tema je ozbiljnog pisanja njemačke štampe.

"Bild" je danas pitao drezdenskog politikologa Vernera Pacelta da li se Njemci preko Pegide sramote u svijetu.

"Pretežno, potpuno normalni ljudi idu na ulice i demonstriraju... Ako politička klasa otvoreno, što se tiče rezultata, bude govorila sa narodom o jednoj održivoj useljeničkoj i integracionoj politici, onda će se Pegida smanjiti," rekao je Pacelt i upozorio da će Pegida rasti, ako se nastavi sa aktuelnim načinom posmatranja tog slučaja.

Bonus video: