Uljukajev: Sankcije će trajati decenijama

"Kada u SAD izglasaju neki zakon, kasnije ga je veoma teško promijeniti, djeluje kao da će biti na snazi decenijama"
10 komentar(a)
Kremlj, Moskva, Rusija, Foto: Shutterstock
Kremlj, Moskva, Rusija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.12.2014. 08:47h

Ruski ministar privrede Aleksej Uljukajev rekao je da će sankcije Zapada Rusiji zbog krize u Ukrajini vjerovatno potrajati decenijama.

"Kada u SAD izglasaju neki zakon, kasnije ga je veoma teško promijeniti, djeluje kao da će biti na snazi decenijama", rekao je Uljukajev, a prenio Rojters.

Ruska privreda ulazi u recesiju, u koju je vuku sankcije zapada i niske cijene nafe, budući da prihodi od prodaje tog energenta čine veliki deo ruskog državnog budžeta. Rublja je od početka godine oslabila više od 45 odsto u odnosu na dolar. Uljukajev navodi da je nedostatak strukturnih reformi u ekonomiji praktično predodredio Rusiju za "savršenu oluju". Ruska privreda bi, da nije bilo sankcija, pada cijena nafte i "da nismo uradili neke budalaste stvari", porasla 2,5 do 3,0 odsto ove godine, rekao je ministar. Sankcije bi iduće godine mogle biti još oštrije, a situacija na tržištu nafte još teža, dodaje on.

"Veoma je teško predvidjeti situaciju pa ne možemo biti spremni na događaje u budućnosti. Kako onda da se ponašamo? Da razradimo još jedan scenario pored ovog sa naftom na 60 dolara za barel? Da probamo sa 40, 20, 10 dolara?", zapitao se ministar ironično, pišu Vedomosti.

Bonus video: