Jacenjuk: Teško je da se borimo sa nuklearnom državom naoružanom do zuba

Jacenjuk je posjetio sjedište NATO gdje je, kako je kazao, zatražio od generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga pomoć u kreiranju nove strategije za odbranu i nacionalnu bezbjednost njegove zemlje, prenijela je agencija AP
4 komentar(a)
Arsenij Jacenjuk, Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Arsenij Jacenjuk, Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.12.2014. 07:25h

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk zatražio je od EU hitnu finansijsku pomoć, a od NATO da se više angažuje da bi se pomoglo vojsci njegove zemlje.

"Teško nam je da se borimo sa nuklearnom državom koja je naoružana do zuba", rekao je Jacenjuk.

Jacenjuk je posjetio sjedište NATO gdje je, kako je kazao, zatražio od generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga pomoć u kreiranju nove strategije za odbranu i nacionalnu bezbjednost njegove zemlje, prenijela je agencija AP.

U razgovoru sa Stoltenbergom, Jacenjuk je pozvao Rusiju da u potpunosti ispuni iz septembra sporazum o prekidu vatre, kao i mirovni sporazum.

Stoltenberg je rekao da vojna alijansa podržava taj poziv i da je jasno da Kijev želi da se sukob riješi mirnim putem, naveo je AFP.

Nešto kasnije, Jacenjuk je prisustvovao i sastanku Savjeta EU-Ukrajina.

On je istakao da je ukrajinska vlada posvećena slobodnom tržištu i pravnim reformama, ali da je ekonomija uništena zbog sukoba sa proruskim snagama.

Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbjednost Federika Mogerini je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Jacenjukom, izjavila da su izbori održani u oktobru dali vladi u Kijevu mandat za promjene i da će EU biti na strani Ukrajine.

Agencija AFP napominje da će Mogerini danas i sjutra boraviti u posjeti Ukrajini.

Bonus video: