Serž Lazarević: Tučeni smo, mučeni, nijesam se osjećao kao čovjek

Svoje otmičare opisao je kao veoma mlade, od kojih je jedan imao 14 godina, a samo jedan govorio francuski
1 komentar(a)
Serž Lazarević, Foto: Beta/AP
Serž Lazarević, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.12.2014. 19:38h

Francuski državljanin srpskog porijekla Serž Lazarević, koji je prošle sedmice oslobođen poslije tri godine provedene u zatočenistvu u Maliju, ispričao je o torturi kojoj je bio podvrgnut i demantovao da je plaćenik.

U intervjuu za francuski kanal "Frans 2" Lazarević je opisujući mračne dane svog zatočeništva rekao da je bio tučen, vezivan, a da je od hrane dobijao samo suvi hleb.

Lazrević, koga su držali islamisti u Sahelu, rekao da je proveo oko 100 dana vezan za jedno mjesto, sa rukama iza leđa i vezanim člancima i da se "više nije osjećao kao čovjek".

"Tučeni smo, mučeni. Često. Udarali su nas metalnim kablovima", rekao je Lazarević.

Svoje otmičare opisao je kao veoma mlade, od kojih je jedan imao 14 godina, a samo jedan govorio francuski.

"Mislim da sam kidnapovan zbog novca, vjere, ne znam...Oni su se ponekad molili", kazao je Lazarević.

Lazarević je ponovio da nije plaćenik, optužbe koje su iznijeli neki mediji, zbog čega su ga njegovi tamničari optužili da je špijun ili vojnik, što je, po njegovom mišljenju, bio razlog da oštro postupaju prema njemu.

"Ja sam građevinski radnik, radio sam u obezbjeđenju i kao izvođač radova...To su moje jedine funkcije...Tamo sam radio u jednoj cementari", rekao je Lazarević.

Lazarević, koji je izgubio 35 kilograma u zatočeništvu, rekao je da nije izgubio nadu.

Kidnapovan na sjeveru Malija u novembru 2011, Lazarević se u početku nalazio zajedno sa drugim, bolesnim taocem, Filipom Verdonom, za koga je vjerovao da je oslobođen.

Prošle sedmice, saznao je, međutim, da je Verdon ubijen u julu 2013.

"U početku, prva dva, tri dana rekao sam Filipu: "Ukoliko želimo da pobjegnemo, to mora da bude sada dok imamo snage", rekao je Lazarević i dodao da je ubrzo shvatio da ima previše obezbjeđenja, da ne bi daleko stigao, te da ne vrijedi pokušavati.

Lazarević je oslobođen prošle srede u zamjenu za, kako je potvrdio Bamako, četiri zatvorenika Al Kaide u Islamskom Magrebu.

Francuska je odbila da potvrdi ove navode.

Bonus video: