Švedska: Nepoznati borbeni avion se umalo sudario sa komercijalnim

1 komentar(a)
Avion, Foto: Shutterstock
Avion, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.12.2014. 18:15h

Švedske vlasti su saopštile da je u vazdušnom prostoru iznad juga ove države umalo došlo do sudara jednog stranog borbenog aviona i komercijalne letjelice.

General major švedskog vojnog vazduhoplovstva Mikael Biden je izjavio da su transponderi borbenog aviona, zahvaljujući kojima se ta letjelica može vidjeti na komercijalnim radarima, bili isključeni, prenijela je agencija AP.

Švedsko vojno vazduhoplovstvo je poslalo lovce u izvidnicu kako bi identifikovali strani avion, ali je Biden odbio da kaže čiji je avion.

Biden je rekao da je taj incident u međunarodnom vazdušnom prostoru, koji se dogodio juče oko podneva, izgledao "prilično ozbiljno" i dodao da je komercijalnom avionu, o kojem švedski general takođe nije iznio više podataka, odmah naređeno da promijeni kurs.

Biden je ipak naveo da pomenuti incident nije bio tako ozbiljan kao onaj u martu, kad se jedan ruski avion, koji je takođe letio sa isključenim transponderima, približio na samo 100 metara avionu kompanije SAS, koji je poletio iz Kopenhagena.

Bonus video: