Rusija priznala da ima sporne rakete

Ruski diplomata Aleksandar Dejneko je kazao za Rojters: Nećemo se povinovati nikakvim ultimatumima poput likvidacije ili eliminisanja projektila koji nijesu podložni zabranama naznačenim u sporazumu”
5296 pregleda 8 komentar(a)
Ruski raketni sistem SSC: Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ruski raketni sistem SSC: Ilustracija, Foto: Shutterstock

Rusija je priznala da posjeduje sistem krstarećih raketa zbog kojeg je Vašington saopštio da će napustiti sporazum o nuklearnom razoružavanju (INF) iz 1987, ali je negirala da to predstavlja kršenje pakta, kazali su juče američki i NATO zvaničnici.

Dvije nedjelje prije planiranog američkog povlačenja iz sporazuma, koji nuklearne rakete drži dalje od Evrope, američki ambasador za rozoružavanje u Ženevi je kazao da ima još vremena da Rusija uništi sistem.

Međutim nakon sesije Konferencije o razoružavanju, koju su organizovale UN, ruski diplomata Aleksandar Dejneko je kazao za Rojters: Nećemo se povinovati nikakvim ultimatumima poput likvidacije ili eliminisanja projektila koji nijesu podložni zabranama naznačenim u sporazumu”.

Nećemo se povinovati ultimatumima: Dajneko

Rusija je do sada demantovala da razvija sistem krstarećih raketa koje je američka obavještajna služba nazvala SSC-8/9M729.

Međutim, NATO diplomate kažu da je Moskva sada priznala da posjeduje taj sistem, ali da tvrdi da mu je domet u granicama od 500 kilometara kako je propisano sporazumom.

Američki ambasador Robert Vud je kazao da je sistem „potencijalna direktna prijetnja Evropi i Aziji” budući da mu je domet od 500 do 1500 kilometara, što je u suprotnosti sa sporazumom čiji je cilj sprečavanje iznenadnih napada.

Rusija mora da uništi sve SSC-8 projektile, lansere i propratnu opremu kako bi se povinovala INF sporazumu”, kazao je Vud. „Nažalost, SAD smatraju da se Rusiji ne može vjerovati da će poštovati svoje obaveze iz sporazuma o kontroli naoružanja i da njene agresivne i maligne aktivnosti širom svijeta pojačavaju tenzije”.

Ovaj spor otvara prostor za predsjednika SAD Donalda Trampa da realizuje prijetnju i 2. februara započne proceduru povlačenja iz sporazuma, što bi omogućilo Vašingtonu da razvije svoje rakete srednjeg dometa.

Cjelokupni proces povlačenja trajao bi šest mjeseci.

Bonus video: