Njemački sud odbio zahtjev da se Snouden sasluša

Oni hoće da se Snouden, koga traže u SAD i koji je našao utočište u Rusiji, dođe da svjedoči u Berlinu i da mu se da imunitet od hapšenja i izručenja
0 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Beta/AP
Edvard Snouden, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.12.2014. 17:12h

Njemački sud odbacio je danas zahtjev opozicionih poslanika da se pred parlamentarnom istražnom komisijom u Njemačkoj sasluša Edvard Snouden o prisluškivanjima američkih tajnih službi.

Snouden, bivši saradnik američke Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA), je 2013. otkrio opsežan program prisluškivanja koji je ta agencija sprovodila u SAD i širom svijeta. On je našao utočište u Rusiji.

Objavljeni su navodi da je američka obavještajna služba nadzirala njemačke građane, pa čak i pratila mobilni telefon kancelarke Angele Merkel.

Sud baziran u Karlsrueu odbio je zahtjev koji su uložili Zeleni i radikalna ljevica Die Linke, ocijenivši da se taj slučaj ne odnosi na ustavna pitanja već više na savezni sud, koji takođe ima sjedište u Karlsrueu.

Prvobitno su poslanici ljevice i desnice, članovi parlamentarne istražne komisije Bundestaga, donjeg doma njemačkog Parlamenta, u maju zatražili da se sasluša Snouden.

Ta komisija bila je zadužena da ustanovi u kojoj mjeri je američka agencija NSA špijunirala njemačke građane i političke zvaničnike.

Vladajuća koalicija u Njemačkoj, koju vodi konzervativna kancelarka Angela Merkel odbila je da se Snouden sasluša u Njemačkoj da ne bi iritirala SAD. U septembru su poslanici Zelenih i radikalne ljevice osporili to odbijanje pred Ustavnim sudom.

Oni hoće da se Snouden, koga traže u SAD i koji je našao utočište u Rusiji, dođe da svjedoči u Berlinu i da mu se da imunitet od hapšenja i izručenja.

Bonus video: