EU ne želi da odbaci Južni tok

Naglašeno je i da EU prioritetno mora naći nove izvore snabdijevanja energijom, a to su izgradnja Južnog energetskog koridora i projekat Transjadranskog gasovoda od Azerbejdžana, preko Turske do Italije, kao i izvora s južne obale Sredozemlja
0 komentar(a)
Maroš Šefčovič, Foto: Beta-AP
Maroš Šefčovič, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 10.12.2014. 09:51h

EU ne želi da odbaci Južni tok, ali projekat te veličine mora biti potpuno u skladu sa evropskim zakonima, zaključeno je na sastanku ministara energetike 28 zemalja članica Unije u Briselu.

Evropski savjet ima jedinstven stav da je Južni tok trebalo uskladiti sa pravilima iz Trećeg ekonomskog paketa, koji zabranjuje da ista firma bude i vlasnik gasovoda i jedini distributer.

Naglašeno je i da EU prioritetno mora naći nove izvore snabdijevanja energijom, a to su izgradnja Južnog energetskog koridora i projekat Transjadranskog gasovoda od Azerbejdžana, preko Turske do Italije, kao i izvora s južne obale Sredozemlja.

"Obavijestio sam ministre o svojim sastancima u Bakuu i Astani o gradnji i onoga za šta se nadamo da će biti ubrzanje južnih gasnih koridora. Žele da projekat bude izgrađen na vrijeme, do 2019. godine, da dostave gas od Kaspijskog mora do evropske granice", kazao je potpredsjednik Evropske komisije za energetsku uniju, Maroš Šefčovič, prenosi Biznis.ba.

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker ranije je kazao da neriješena pravna pitanja nijesu nepremostiva, dok iz Gasproma poručuju da je odluka o otkazivanju Južnog toka konačna.

Ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi da je pozivanje na propise bio samo izgovor da EU iz političkih razloga sabotira izgradnju 50 milijardi eura vrijednog gasovoda.

Otkazujući projekt, on je najavio izgradnju novog velikog gasovoda do čvorišta na tursko-grčkoj granici. Ukoliko Evropa želi gas iz turskog gasovoda, moraće, poruka je iz Moskve, izgraditi potrebnu infrastrukturu za njegov transport.

Gasovod Južni tok trebalo je da prolazi kroz Bugarsku, Srbiju, Mađarsku, Sloveniju i Italiju, sa ograncima prema Grčkoj i Italiji, a u izgradnju su bile uključene i njemačke firme.

Bonus video: