Produžen program pomoći Grčkoj

Dijsselbloem je ocijenio da je dva mjeseca dovoljan rok da grčke vlasti i međunarodna trojka, koju čine Evropska centralna banka (ECB), Evropska komisija (EK) i Međunarodni monetarni fond (MMF), razriješe sve nesuglasice i prekinu pat poziciju u kojoj su već nekoliko mjeseci
0 komentar(a)
Grčka, Foto: Shutterstock
Grčka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.12.2014. 11:21h

Eurozona je odlučila da za dva mjeseca produži program pomoći Grčkoj koji ističe 31. decembra.

"Eurozona je spremna da Grčkoj tehnički produži sadašnji program pomoći za dva mjeseca", kazali su ministri finansija na sastanku u Briselu.

Odluku treba da odobre parlamenti nekoliko država članica, prenosi SEEbiz.

"Grčke vlasti napredovale su od našeg prvog sastanka u novembru, ali nedovoljno da sada ili do kraja godini međunarodna trojka završi reviziju", rekao je predsjednik eurozone, Jeroen Dijsselbloem.

Produženje će, kako je objasnio, omogućiti da se revizija završi i da se otvori put za novu tranšu pomoći od 1,8 milijarda eura.

Ranije se spominjala mogućnost šestmjesečnog produženja.

Dijsselbloem je ocijenio da je dva mjeseca dovoljan rok da grčke vlasti i međunarodna trojka, koju čine Evropska centralna banka (ECB), Evropska komisija (EK) i Međunarodni monetarni fond (MMF), razriješe sve nesuglasice i prekinu pat poziciju u kojoj su već nekoliko mjeseci.

Trojka i grčke vlasti razilaze se u nekoliko pitanja zbog čega nije isplaćena posljednja tranša pomoći od 1,8 milijarda eura.

Grčki parlament prihvatio je budžet za narednu godinu, ali grčki zvaničnici procjenjuju da će Grčkoj biti potrebno još dodatne dvije do tri milijarde eura u narednoj godini da ispuni svoje ekonomske ciljeve.

Atina, koja je u napornom programu međunarodne pomoći od 2010. godine, takvu procjenu odbacuje.

Po isteku sadašnjeg programa pomoći eurozona planira da odobri Grčkoj preventivnu liniju pomoći koja bi trebalo da umiri tržišta.

Ta preventivna pomoć bila bi praćena blažim uslovima u odnosu na sadašnji program pomoći u kojem trojka zahtijeva nove oštre mjere štednje.

Bonus video: