"Oživljavanje" sporazuma iz Minska: Ukrajinska vojska suspenduje dejstva protiv proruskih snaga

Predstavnici proruskih snaga su saopštili da pristaju na uslove "dana primirja"
0 komentar(a)
Proruski pobunjenici, Donjeck, Foto: Reuters
Proruski pobunjenici, Donjeck, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.12.2014. 10:13h

Generalštab ukrajinske vojske je danas saopštio da vojska suspenduje dejstva protiv proruskih snaga na istoku zemlje, u skladu sa prekidom vatre najavljenim prošle nedjelje.

Portparol ukrajinske vojske je izjavio da je suspenzija vojnih akcija stupila na snagu u skladu sa "danom primirja", kojeg je predložio predsjednik Ukrajine Petro Porošenko, prenijela je agencija AP.

Predstavnici proruskih snaga su saopštili da pristaju na uslove "dana primirja".

Današnji prekid neprijateljstava predstavlja novi pokušaj da se oživi primjena sporazuma o primirju sklopljenog 5. septembra u Minsku, koje je do sada svakodnevno kršeno.

Donjeck i Lugansk su sve do juče bili izloženi stalnim raketnim napadima, a ukrajinske vlasti su saopštile da su se područja na istoku zemlje pod kontrolom državnih snaga u protekla 24 sata našla pod artiljerijskom vatrom 64 puta.

Vojska Kanade stiže u Ukrajinu

Kanada i Ukrajina potpisale su ugovor prema kojem će vojska sjevernoameričke države uskoro doći u ratni dio Ukrajine.

Ministri odbrane Rob Nikolson i Stepan Poltorak kazali su da su države odlučne da nastave zajednički rad u osnaživanju odbrambenih mehanizama ukrajinske Vlade, u cilju očuvanja teritorijalnog integriteta i bezbjednosti građana.

"Predstavnici naše vojske će stići u Ukrajinu kako bi se upoznali sa mogućnostima saradnje", rekao je Nikolson.

Ugovor nije obavezujući niti ima utemeljenje u zakonima jedne ili druge države, navodi se u dokumentu.

"Mi smo već postigli bitne uspjehe u ovoj oblasti, od godina vojnih vježbi do finansijskih donacija, a cilj dokumenta je da se osnaži dalja saradnja", navodi se u saopštenju.

Kanadski ministar će nakon posjete Kijevu otići i u Poljsku, kako bi sa kolegama razgovarao o bezbjednosti i stabilnosti u regionima centralne i istočne Evrope.

Kanada je u avgustu donirala vojnu opremu Ukrajini koja ne uključuje oružje, a u novembru je dogovoreno i da će kanadska Vlada ratom zahvaćenoj oblasti poslati pomoć u vrijednosti od 11 miliona američkih dolara.

Bonus video: