Mađarska sprema obavezno testiranje mladih na drogu

Predlog takvog zakona je osudila većina opozicionih stranaka, a jedan od poslanika je zatražio da se na ulazu u Parlament stalno provjerava da li su poslanici pili alkohol
0 komentar(a)
kokain, droga, Foto: Shutterstock.com
kokain, droga, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 08.12.2014. 18:35h

Poslanici vladajuće mađarske stranke Fides izjavili su u ponedjeljak da podržavaju predlog za uvođenje obaveznog godišnjeg testa na narkotike za mlade uzrasta između 12 i 18 godina.

Antal Rogan, predsjednik poslaničke grupe Fides, rekao je da će taj propis zaštititi djecu i suzbiti trgovinu drogom i organizovan kriminal.

Očekuje se da predlog tog zakona, pošto ga razmotre stručnjaci, nastavnici i udruženja roditelja, bude u februaru u Parlamentu, gdje Fides ima dvotrećinsku većinu.

Rogan je rekao da će rezultati testa biti dati samo roditeljima i da pozitivan test ne bi imao nikakve pravne posljedice po maloljetnike.

Mada je zvaničnik Fidesa Mate Kočiš koji je predlog za donošenje tog propisa podneo prošle nedjelje, rekao je da će takvim testovima biti podvrgavani i političari i novinari, Rogan je danas rekao da su za to potrebne pravne konsultacije.

Predlog takvog zakona je osudila većina opozicionih stranaka, a jedan od poslanika je zatražio da se na ulazu u Parlament stalno provjerava da li su poslanici pili alkohol.

Toksikolog Gabor Zaher procjenjuje da je 800.000 alkoholičara i 20.000 narkomana među 9,8 miliona stanovnika Mađarske.

"U poređenju s alkoholom, rizik po javno zdravlje od droge je beznačajan", rekao je Zaher za InfoRadio, dodajući da je 30.000 smrtnih slučajeva godišnje u Mađarskoj izazvano alkoholom, a svega dvadesetak je povezano s drogom.

Bonus video: