Angela Merkel kao i svi građani, u marketu čeka svoj red na kasi

"Angela Merkel je izgradila imidž 'majke nacije'. Ona je oličenje običnog smrtnika koji brani njemačke interese", ocijenio je politikolog Oskar Najdermajer
62 pregleda 17 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.12.2014. 13:39h

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja bi u utorak trebalo da bude ponovo izabrana na čelu svoje konzervativne stranke, uživa ogromnu popularnost u Njemačkoj u kojoj je izgradila imidž "majke nacije".

Devet godina na čelu prve ekonomske sile u Evropi, 60-godišnja Angela Merkel, ćerka pastora iz bivše komunističke Njemačke Demokratske Republike (DDR), predstavlja oličenje moćne i sigurne Njemačke.

Rođena kao Angela Dorotea Kazner, Angela Merkel uživa rekordnu popularnost u zemlji od početka posljednje finansijske krize. Takvu popularnost nema nijedan drugi lider većih zemalja u Evropskoj uniji.

Čak i njen politički protivnik, socijademokrata Zigmar Gabriel, s kojim je primorana da vlada poslije parlamentarnih izbora, nije odolio njenom šarmu.

"Velika mi je radost da radim s vama", rekao je u julu Gabrijel, vicekancelar i ministar ekonomije pred 650 poslanika okupljenih na proslavi 60. rođendana kancelarke.

"Angela Merkel je izgradila imidž 'majke nacije'. Ona je oličenje običnog smrtnika koji brani njemačke interese", ocijenio je politikolog Oskar Najdermajer.

Novinar njemačkog lista špigl Dirk Kurbuvajt smatra da je Angela Merkel stvorila "simbiotički savez s narodom" do te mjere da se pojavljuje kao nezamenljiva osoba.

Prema njegovim riječima, nijedan njemački političar nije u stanju da Angeli Merkel predstavlja bilo kakvu prijetnju za njen četvrti trogodišnji mandat na čelu Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Politička sudbina "čelične kancelarke" kako je ponekad nazivaju aludirajući na bivši britansku premijerku Margaret Tačer poznatu kao "čeličnu lejdi", prati uspone i padove savremene i uzburkane istorije Njemačke.

Angela Merkel, rođena u zapadnoj Njemačkoj 1954. godine, rasla je pod kominističkim vlastima DDR-a gde je njen otac, protestantski pastor, odlučio da živi sa svojom porodicom.

Nadarena za matematiku i ruski jezik, uspješno završava naučne studije i prilagođava se komunističkom režimu. Kada je srušen Berlinski zid 9. novembra 1989. godine, Angela Merkel je doktor fizike, ima 35 godina, razvedena bez djece i radi u berlinskoj Akademiji nauka.

Pad istočno-njemačkog režima predstavlja prekretnicu u njenom životu jer ulazi u politiku. Zapadnonemački kancelar Helmut Kol ju je zapazio, tada nazvao "klinkom" kojoj je povjerio dva ministarska mjesta - za ženska pitanja i za životnu sredinu.

Iskoristivši 2000. godine finansijski skandal u stranci, Angela Merkel preuzima vođstvo stranke. Bilo joj je potrebno dosta vremena da uspostavi autoritet u stranci u kojoj dominiraju muškarci, katolici i Njemci iz zapadnog dijela zemlje.

S izgledom nespretne djevojke i frizurom kao Jovanka Orleanka, Angela Merkel uklanja svoje protivnike i dolazi na vlast 2005. godina na prevremenim izobrima. Sada je postala "mama" na njemačkom "mutti", izraz koji je nekada imao pogrdan, a sada se pretvorio u nježno tepanje.

Angela Merkel ne voli previše da bude medijski eksponirana. Prijatnije se osjeća u supermarketu u centru Berlina, gdje je često viđena kako kupuje praziluk ili bocu bijelog vina i stane u red ispred kase kao i svi građani.

Bonus video: