NEOČEKIVAN SUSRET SA OLANDOM U MOSKVI

Putin: Nadam se skorom konačnom prekidu vatre u Ukrajini

Oland, prvi šef jedne vodeće zapadne sile koji se sastao sa Putinom u Rusiji od kada je Moskva u martu pripojila Krim, pozvao je sve strane da poštuju primirje od 5. septembra
7 komentar(a)
Vladimir Putin, Fransoa Oland, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.02.2019. 18:40h

Francuski predsjednik Fransoa Oland je nakon kratke posjete Rusiji radi razgovora sa Vladimirom Putinom rekao da bi obustava vatre na istoku Ukrajine mogla zaživjeti u narednih nekoliko dana.

Dvojica lidera su se sastali na moskovskom aerodromu tokom neplanirane pauze u povratku francuskog predsjednika iz Kazahstana u Francusku. 

Putin je rekao da se i on nada da će uskoro biti postignut sporazum da podupre krhko primirje postignuto 5. septembra.

Oland, prvi šef jedne vodeće zapadne sile koji se sastao sa Putinom u Rusiji od kada je Moskva u martu pripojila Krim, pozvao je sve strane da poštuju primirje od 5. septembra.

"Obustava vatre koja će biti proglašena sjutra ili preksjutra mora biti u potpunosti poštovana", rekao je Oland u komentarima emitovanim na francuskoj televiziji nakon razgovora na aerodromu Vnukovo.

"Uloga Francuske je da traži rješenja i spriječi pogoršavanje problema", dodao je. 

"Želio sam da danas, zajedn sa Putinom, pošaljem poruku u duhu deeskalacije. Danas je ta poruka moguća".

Putin je rekao da su imali detaljan razgovor o okončanju nasilja u kojem je od aprila poginulo više od 4.300 osoba.

"Iskreno se nadam da će u najskorije vrijeme biti postignuta konačna odluka o prekidu vatre", prenio je Rojters Putinovu izjavu novinarima.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je u Kijevu rekao da je postignut sporazum da se u utorak održe novi pregovori o primjeni koraka iz sporazuma o primirju koji je postignut u Minsku.

Nije jasno da li su Oland i Putin mislili na te nove pregovore ili na odvojeni, novi plan o prekidu vatre.

Francuski predsjednik je jasno stavio do znanja da ga je alarmirao Putinov govor u četvrtak, kada je šef Kremlja optužio neprijatelje Rusije da pokušavaju da oko te države stvore novu gvozdenu zavjesu.

Putin je rekao da nisu razgovarali o isporuci dva vojna broda iz Francuske, koju je Pariz suspendovao pod snažnim pritiskom svojih saveznika da obustavi prodaju zbog tenzija između Rusije i Ukrajine.

"Polazimo od pretpostavke da će sporazum biti sproveden“, rekao je Putin, ali i dodao da će Rusija "djelovati s razumijevanjem, bez obzira na to kako se ti događaji budu razvijali".