OEBS: Ne postoji vojno rješenje za Ukrajinu

Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer je rekao da je ova godina bila jedna od godina sa najviše izazova "u čitavoj istoriji OEBS-a"
0 komentar(a)
OEBS, Ukrajina, Foto: OSCE
OEBS, Ukrajina, Foto: OSCE
Ažurirano: 06.12.2014. 09:14h

Države članice OEBS-a jedinstvene su u stavu da ne postoji vojno rješenje za krizu u Ukrajini i oko nje, kaže predsjedavajući te organizacije Didije Burkhalter.

Ministri su dali svoju podršku mirnom rješenju i incijativama OEBS-a, poput Trilateralne kontakt grupe i Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini, rekao je Burkhalter sinoć na završetku 21. Ministarskog savJeta OEBS-a u Bazelu.

Prema njegovim riječima, OEBS je dokazao svoju vrijednost i sposobnost kao forum za dijalog, dok su njeni ključni principi odbranjeni.

Burkhalter je razgovore na Ministarskom savjetu, na kome je učestvovalo rekordnih 72 delegacije, 1.300 delegata i 53 ministra, ocijenio kao direktne i produktivne, navodi se u saopštenju OEBS-a.

Uprkos jednoj od najgorih kriza u evroatlantskoj i evroazijskoj oblasti od završetka hladnog rata, bilo je moguće saslušati razlike i prepoznati sličnosti, što je glavni cilj i OEBS-a i Ministarskog savjeta, kazao je Burkhalter.

Govoreći pored Burkhaltera na konferenciji za medije, generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer je rekao da je ova godina bila jedna od godina sa najviše izazova "u čitavoj istoriji OEBS-a".

"Zahvaljujući liderstvu švajcarskog predsjedavanja uspjeli smo da premostimo mnoge podjele tokom ove godine i na Ministarskom savjetu... Radujem se nastavku našeg rada sa predstojećim predsjedavanjem Srbije naredne godine i budućim predsjedavanjem OEBS-om, Njemačke i Austrije", istakao je Zanijer.

Burkhalter je pohvalio odluke kojima se države članice pozivaju da spriječe teroriste da profitiraju direktno ili indirektno od otkupa dobijenog otmicama ili od političkih ustupaka, kao i da se suprotstave fenomenu stranih terorističkih boraca.

Posvećenost i odgovornost država za mir i stabilnost raste, istakao je Burkahlter, navodeći da je to najbolje ilustrovano ceremonijom održanom tokom Ministarskog savjeta, na kojoj su Srbija, Bosna i Hecegovina, Hrvatska i Crna Gora potpisale regionalni sporazum o kontroli naoružanja.

U sferi ekonomije i zaštite prirodne sredine, države su postigle dogovor da sarađuju kako bi se ublažio rizik od prirodnih katastrofa, kao i u borbi protiv korupcije promovisanjem kulture intergriteta, transparentnosti i odgovornosti u svim oblastima društva.

Novom odlukom, politički lideri i javne ličnosti se pozivaju da govore protiv antisemitskih incidenata, da se promovišu obrazovni programi i efikasno sprovedu istrage i krivično gone oni koji su počinili djela nasilja motivisana antisemitizmom.

U oblasti promovisanja jednakosti polova, države su pozvane da preduzmu sveobuhvatnu akciju protiv nasilja, posebno nasilja u porodici nad ženama, a dogovorena je i izrada dodatka Akcionom planu za promovisanje jednakosti polova iz 2004, naredne godine.

Bonus video: