Junker: Južni tok može da se gradi ukoliko se ispune poznati uslovi

Da Rusija više ne namjerava da pregovara o Južnom toku potvrdio je i prvi čovjek Gasproma, Aleksej Miler, koji je rekao da je taj projekat definitivno zatvoren
70 pregleda 0 komentar(a)
Južni tok, Foto: Shutterstock
Južni tok, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.12.2014. 08:45h

Predsjednik Evropske komisije (EK), Žan Klod Junker i bugarski premijer, Bojko Borisov saopštili da gasovod Južni tok može da se gradi ukoliko se ispune poznati uslovi.

Prema riječima Junkera, Rusija je u ovom trenutku, zbog ukrajinske krize, stateški problem za Evropu, ali će se i dalje raditi na tome da ponovo postane strateški partner.

"Nećemo, međutim, nikome dozvoti da nas ucjenjuje", kazao je Junker.

Borisov je poslije sastanka u Briselu poručio da je zajednička želja da se Južni tok izgradi, ali da to mora biti urađeno u skladu sa propisima Evropske unije, prenosi Blic.

Premijer Bugarske je saopštio da će se ministri energetike država koje učestvuju u projektu gasovoda Južni tok sastati u Briselu u utorak.

"Pripreme nijesu obustavljene. Taj sastanak će biti održan kako je planirano i nadam se da će na njemu biti riješeni svi problemi, uključujući i onaj sa Trećim energetskim paketom", rekao je Borisov.

U međuvremenu, ruski mediji su prenijeli da je ministar energetike Rusije Aleksandar Novak saopštio da je odluka o obustavljanju projekta Južni tok konačna.

"Umjesto Južnog toka, gradiće se gasovod do Turske, u skladu sa dogovorom predsjednika dvije države", rekao je Novak.

Da Rusija više ne namjerava da pregovara o Južnom toku potvrdio je i prvi čovjek Gasproma, Aleksej Miler, koji je rekao da je taj projekat definitivno zatvoren.

Bonus video: