Oštrija borba protiv "pranja novca" u Austriji: I političari su "škakljivi klijenti"

0 komentar(a)
Pranje novca, Foto: Shutterstock
Pranje novca, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.12.2014. 09:21h

Austrija pooštrava svoj zakon protiv pranja novca i uvodi domaće političare u krug "rizičnih grupa".

Prema važećem zakonu banke su dužne da detaljnije obrate pažnju na "škakljive klijente", a u tu grupu ubuduće spadaju i domaći političari, kao i visoki funkcioneri.

Od 2015. banke imaju obavezu da detaljnije prate poslovanje u Austriji sa politički eksponiranim licima i javnim nosiocima funkcija.

To važi kako za članove vlade, poslanike, visoke države službenike i članove njihovih porodica, ali i na period od godinu dana, za bivše političare.

Do sada političari u Austriji nijesu bili pogođeni mjerama za borbu protiv pranja novca i zakon se ticao samo stranih političara i Austrijanaca koji imaju neku funkciju u inostranstvu, a to su, na primjer, bili austrijski državljani sa političkim funkcijama u EU.

Među osobama koje su, takođe, obuhvaćene novim zakonskim odredbama su i funkcioneri u višem i ustavnom sudu, revizorskoj ustanovi, centralnim bankama, ambasadori, visoki oficiri vojske, kao i direktori državnih koncerna.

Zaposleni u bankama moraće, pre preuzimanja klijenta koji spada u tu "rizičnu grupu", da zatraže odobrenje rukovodioca, a pored toga moraće kontinuirano da prate poslovni odnos, a prilikom transakcija moraće da poštuju pravila o automatskom alarmiranju nadležnih vlasti.

Bonus video: