Turska: Novi zakon ograničava samostalnost sudstva

Novi zakon omogućuje sudijama da nalože obavljanje pretresa prostrija već samo na osnovu sumnje
2 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.12.2014. 13:03h

Turski parlament sinoć je usvojio sporni nacrt zakona konzervativne vlade kojim jača uticaj Vlade na sudski aparat, rekao je jedan parlamentarni izvor.

Novi zakon koji su kritikovali civilno društvo i opozicija, ima za cilj da reorganizuje najviše sudske instance kao što je Državni savjet i Kasacioni sud, i da tu imenuje nove sudije.

Na taj način Partija pravde i razvoja, na vlasti od 2002. godine, može da ima uticaj na pravosuđe i zapravo će tako smanjiti nezavisnost sudstva, ocjenjuju kritičari turskih vlasti.

Novi zakon omogućuje sudijama da nalože obavljanje pretresa prostrija već samo na osnovu sumnje.

Vlast navodi da je želja da se "očisti" sudski aparat od onih za koje sumnja da pripadaju vjerskoj grupi predvođenoj sveštenikom Fetulahom Gulenom koji živi u SAD, a vlasti ga optužuju da radi na svrgavanju Vlade Turske.

Novi zakon poslednja je u seriji kontroverznih pravnih reformi usvojenih u Parlamentu ove godine, posle velikih istraga o korupciji uperenih protiv režima i tadašnjeg premijera Redžepa Tajipa Erdogana, izabranog avgusta ove godine za predsjednika Republike.

Vlasti optužuju pristalice Gulena da su manipulisale tim istragama, sada prekinutim, i već su krenule sa velikim čistkama u pravosuđu i policiji.

Predlog drugog zakona, takođe sporan, biće na dnevnom redu iduće nedelje. On predviđa da se policiji daju šira ovlašćenja posle prokurdskih demonstracija u oktobru u kojima je poginulo oko 40 ljudi.

Bonus video: