Merkelova upozorila da penzije neće biti dovoljne za život

Kao siromašan u Njemačkoj važi onaj ko zarađuje manje od 60 odsto prosječne zarade i granica siromaštva za samce je oko 1 000 eura mjesečne zarade
1 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.12.2014. 11:54h

Njemački kancelar Angela Merkel je upozorila na opasnost siromaštva u starosti i da, u buduće, za mnoge samo zakonska penzija neće biti dovoljna za život, prenose njemački mediji danas.

"Ja sam ubijeđena da će u buduće samo jedna kombinacija zakonske, privatne i penzije koju poslodavac daje moći da obezbijedi odgovarajuću sigurnost u starosti", rekla je Merkel na svečanosti povodom 125 godina od postojanja njemačkog penzionog sistema.

"Od nas se traži da spriječimo siromaštvo starih i da za to razvijano odgovarajuća rješenja", rekla je Merkelova i pozvala na izvanpartijski konsenzus, kako bi se u buduće na siguran način obezbijedili stare osobe.

Njemačka, na daleko poznata po svom blagostanju i socijalno-tržišnoj privredu, suočava se sa svjetskim trendom, siromaštvom, i lane je svakom šestom Njemcu siromaštvo "kucalo na vrata".

Kao siromašan u Njemačkoj važi onaj ko zarađuje manje od 60 odsto prosječne zarade i granica siromaštva za samce je oko 1 000 eura mjesečne zarade.

"Blagostanje za sve", to je bio moto pod kojim je, prije više od 60 godina, demohrišćanin Ludvig Erhard, drugi po redu kancelar Savezne Republike Njemačke, inaugurisao čuveni sistem "socijalne tržišne privrede", koji je Njemcima decenijama obezbjeđivao ne samo blagostanje, već i socijalnu pravdu.

Danas, pak, pred naletom surovog "novog poretka" - neoliberalnog kapitalizma, "socijalna tržišna privreda" se bori za svoje vrijednosti, a i sama njemačka vlada radi na tome da u njemačkom društvu svakome mora biti data šansa da razvije svoj talenat i da iskoristi svoj potencijal, bez obzira na materijalno stanje ili društveni status roditelja.

Njemačka je zemlja u kojoj živi oko sedam miliona stranaca i petnaestak miliona Njemaca, stranog porijekla, a jedna studija fondacije "Hans Bekler" pokazala je da su "gastarbajteri", stariji od 65 godina, tri puta češće siromašniji od domicilnih Njemaca.

Po toj studiji je u 2011. godini bilo 41,5 odsto stranaca, starijih od 65 godina sa mjesečnim primanjima manjim od 848 evra, što je granica siromaštva, pisala je njemačka štampa.

Bonus video: