SS KAPETAN BRUNER

Najtraženiji nacista umro u Siriji

SS kapetan Bruner, koji bi danas imao 102 godine, optužen je za deportaciju više od 128.000 Jevreja u logore smrti u Drugom svjetskom ratu
64 pregleda 2 komentar(a)
Nacisti, Nacizam, Foto: Shutterstock
Nacisti, Nacizam, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.12.2014. 21:56h

Jedan od najtraženijih nacista Alojz Bruner najvjerovatnije je umro prije četiri godine u Siriji, rekao je za BBC direktor Centra Simon Vizental, Efraim Zurof.

"Ne možemo to da dokažemo forenzički, ali smo sigurni da je umro", rekao je Zurof.

SS kapetan Bruner, koji bi danas imao 102 godine, optužen je za deportaciju više od 128.000 Jevreja u logore smrti u Drugom svjetskom ratu.

Dugi niz godina nije se znalo da li je on živ ili mrtav.

Zurof je rekao da je nedavno na svjetlo dana izašla nova informacija o Brunerovoj smrti i sahrani u Damasku, koju je proslijedio "pouzdan" izvor, bivši agent njemačke tajne službe koji je službovao na Bliskom istoku.

Kako je naveo Zurof, novi dokazi potvrđuju da je Bruner sahranjen na nepoznatoj lokaciji oko 2010. u Damasku i da se nije pokajao za svoje zločine.

Bruner je u aprilu skinut s liste najtraženijih zločinaca Centra Simon Vizental, što je bio korak koji je nagovijestio da se on smatra mrtvim, a Zurof je rekao da je taj centar sada došao u posjed još konkretnijih dokaza koji to potvrđuju.

"Bruner je odigrao ključnu ulogu u implementaciji Hitlerovog 'konačnog rješenja" za ubijanje Jevreja", rekao je Zurof i dodao da je on "monstrum".

Prema njegovim riječima, Bruner je u koncentracione logore, gdje su mahom ubijeni, poslao 47.000 Jevreja iz Austrije, 44.000 iz Grčke, 23.500 iz Francuske i 14.000 iz Slovačke.

Vjeruje se da je Bruner 1950-tih pobjegao u Siriju, kao i da je kasnije bio savjetnik predsjednika Hafeza al Asada, posebno u domenu taktika torture.

Jedan sud u Francuskoj osudio ga je 2001. u odsustvu na doživotni zatvor.

Bruner je upravljao logorom Dransi, kod Pariza, gdje su držani Jevreji u Francuskoj, prije nego što bi bili poslati u koncentracione logore. Procjenjuje se da je među žrtvama bilo i 345 djece.

Zurof je naveo da je Bruner, dok je bio u Siriji, preživio najmanje dva pokušaja ubistva izraelske tajne službe - 1961. i 1980.

On je dodao da je zbog građanskog rata u Siriji gotovo nemoguće utvrditi tačnu lokaciju Brunerovog groba.

Sirija je u više navrata negirala da je Bruneru pružila utočište.

Preporučujemo za Vas