"EU JE PREPREKA"

Miler o Južnom toku: "Projekat je ugašen. To je to"

Gasovod, čija bi izgradnja koštala 40 milijardi dolara, trebalo je da prolazi preko Crnog mora do južne Evrope i trebalo je da počne sa radom sljedeće godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.12.2014. 19:46h

Izvršni direktor Gasproma Aleksej Miler kazao je danas da je projekat izgradnje gasovoda Južni tok mrtav, nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin naveo prepreke koje je postavila Evropska unija.

“Projekat je ugašen. To je to”, kazao je Miler novinarima, a javio Rojters.

Gasovod, čija bi izgradnja koštala 40 milijardi dolara, trebalo je da prolazi preko Crnog mora do južne Evrope i trebalo je da počne sa radom sljedeće godine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas u Ankari da "u sadašnjoj situaciji" ta zemlja ne može da sprovede projekat gasovoda Južni tok zbog protivljenja EU, kao i da bi mogla da sarađuje s Turskom u izgradnji gasnog centra za Južnu Evropu.

Putin je to rekao poslije razgovora sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom.

"Pošto još nijesmo dobili dozvolu Bugarske, mislimo da u akturelnoj situaciji Rusija ne može da nastavi realizaciju tog projekta", kazao je Putin novinarima.

Kako prenosi Rojters, Putin je kazao: "Ako Evropa ne želi da sprovede (Južni tok), onda on neće biti sproveden".

On je rekao da će Moskva pojačati isporuke gasa Turskoj i da bi mogla u saradnji sa Turskom da formira centar za zalihe prirodnog gasa na granici sa Grčkom.

Ruski predsjednik rekao je i da je ruski naftni gigant Gasprom odlučio da "poveća za tri milijarde kubnih metara" isporuku ruskog gasa Turskoj "kako bi zadovoljio" potrebe te zemlje.

"Smanjićemo za šest odsto cijenu prirodnog gasa od 1. januara", 2015. Turskoj, dodao je.

Putin je u Tursku doputovao sa delegacijom od deset ministara.

Galerija