EU proširuje crnu listu

"Sankcije su uvedene zbog njihove umiješanosti u akcije koje dovode u pitanje teritorijalni integritet Ukrajine"
1 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.11.2014. 17:19h

EU je proširila sankcije na 13 osoba i pet grupa, prije svega političkih, umiješanih u organizovanje izbora separatista na istoku Ukrajine 2. novembra.

Ta odluka je "odgovor EU na separatističke izbore koji su ugrozili ravnotežu i sprovođenje protokola iz Minska", kojim je sklopljeno primirje u toj oblasti, rekao je neimenovani izvor, navodeći da se radi prije svega o "strankama i političkim zvaničnicima umiješanim u te izbore".

Njima su zamrznuta sredstva u EU, i za pojedince su uvedene vize na ulaz ili tranzit kroz teritoriju EU. Identitet tih osoba i "entiteta" biće poznat tek u subotu, kada će informacija o sankcijama biti objavljena u Službenom glasniku EU. "Sankcije su uvedene zbog njihove umiješanosti u akcije koje dovode u pitanje teritorijalni integritet Ukrajine", rekao je izvor. Do sada se na crnoj listi EU nalazi 119 osoba, proruskih separatista, kao i ruskih zvaničnika, zbog ukrajinske krize. Još 23 "entiteta", preduzeća ili političkih grupa, optuženih da daju podršku pobunjenicima na istoku Ukrajine, takođe je pogođeno sankcijama. Ovu odluku treba formalno da odobri 28 članica EU u petak.

Bonus video: