ZABRINUT I ZBOG MILITARIZACIJE KRIMA

Bridlav: SAD će podržati Ukrajinu u slučaju "neposredne ruske prijetnje" njenom suverenitetu

Dodao je da će suština strane pomoći Ukrajini biti povećanje kapaciteta ukrajinskih oružanih snaga kroz interakciju sa američkom i evropskom komandom, prenosi agencija AP
4 komentar(a)
Filip Bridlav, Foto: Reuters
Filip Bridlav, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.11.2014. 18:09h

Glavni komandant NATO u Evropi, američki general Filip Bridlav rekao je danas u Kijevu da Rusija i dalje ima dovoljan broj vojnika stacionaran na ukrajinskoj granici da bi mogla da izvrši invaziju na tu zemlju, kao i da veliki broj Rusa obučava i savjetuje pobunjenike na istoku Ukrajine, prenosi Radio Slobodna Evropa. 

Bridlav je na konferenciji za novinare tokom posjete Kijevu obećao da će SAD pružiti podršku Ukrajini u slučaju "neposredne ruske prijetnje" njenom suverenitetu. 

Dodao je da će suština strane pomoći Ukrajini biti povećanje kapaciteta ukrajinskih oružanih snaga kroz interakciju sa američkom i evropskom komandom, prenosi agencija AP. 

Američki general je istakao da će SAD pomoći Kijevu u nalaženju diplomatskog rješenja za konflikt sa proruskim pobunjenicima na istoku, koji će poštovati suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. 

Bridlav je, takođe, izrazio duboku zabrinutost zbog "militarizacije Krima", crnomorskog poluostrva koje je Rusija u martu anektirala od Ukrajine. 

"Zabrinuti smo da će postavljeni kapaciteti na Krimu omogućiti Rusiji da sprovede vojni uticaj na Crnom moru", rekao je Bridlav. 

Pored velikog broja ruskih vojnika nedaleko od granice sa Ukrajinom, američki general je rekao i da je unutar te zemlje "i dalje prisutan veliki broj" Rusa "koji su primarno uključeni u obuku, savjetovanje i pomoć proruskim snagama na istoku". 

Moskva sve vrijeme negira bilo kakvu direktnu ulogu u konfliktu u Ukrajini, u kojem je do sada poginulo više od 4.000 ljudi.

Preporučujemo za Vas