Švajcarska: Glasanje o smanjenju broja imigranata

Inicijativa ima za cilj da ograniči broj imigranata, azilanata i izbjeglica koji se naglo povećao u ovoj alpskoj državi, dok protivnici predloga smatraju da je ksenofobičan
3 komentar(a)
Švajcarska, Foto: Shutterstock
Švajcarska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.11.2014. 10:39h

Švajcarska će ovog vikenda održati još jedan krug glasanja na kome će odlučiti o smanjenju broja imigranata.

Inicijativa ima za cilj da ograniči broj imigranata, azilanata i izbjeglica koji se naglo povećao u ovoj alpskoj državi, dok protivnici predloga smatraju da je ksenofobičan, prenosi agencija AFP.

Glasači su u februaru ove godine prihvatili da kvote za imigrante Evropske unije ostanu nepromijenjene, što je poljuljalo odnose Švajcarske sa državama koje nisu članice Unije.

Do sada su kao glavni razlozi za pooštravanje imigrantske politike navođeni očuvanje kulture i zapošljavanje, a sada će prvi put zahtjev za smanjenje broja imigranata biti opravdan i njihovim uticajem na životno okruženje.

Takozvana Ekopop inicijativa smatra da trenutni priliv stranaca opterećuje državu i smanjuje njene idilične predjele i zelenilo.

"Porast populacije je veći nego ikada u Švajcarskoj i to narušava okruženje'', kaže član Ekopop inicijative Anita Meser.

Prema zvaničnim statistikama, stranci već čine četvrtinu stanovništva Švajcarske.

Imigranti povećavaju broj stanovnika za oko 1,4 procenata godišnje, smatra Ekopop koji želi da se taj broj smanji na evropski prosjek od 0,2 procenta.

Bonus video: