Junker predstavio investicioni plan: "Evropa će se vratiti uspješnom poslovanju"

ovooformljeni Evropski fond za strateške investicije biće popunjen sredstvima u iznosu od 21 milijarde eura, ali Junker tvrdi da će efekat rada tog fonda po evropsku privredu biti 15 puta veći, odnosno oko 315 milijardi eura, koliko bi mogao da privuče sredstava od privatnih investitorA
3 komentar(a)
Žan-Klod Junker, Foto: Reuters
Žan-Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.11.2014. 19:42h

Novi predsjednik Evropske komisije, Žan Klod Junker, predstavio je danas dugo očekivani investicioni plan za pokretanje evropske privrede "težak" 315 milijardi eura, pomoću kojeg će se Evropa, kako je rekao, ponovo vratiti uspješnom poslovanju poslije više godina krize. "Evropi treba podsticaj i danas joj Komisija pruža odskočnu dasku. Moramo da pošaljemo poruku Evropi i ostatku svijeta, a to je da se Evropa vraća poslovanju", rekao je Junker u obraćanju Evropskom parlamentu u Strazburu.

Novooformljeni Evropski fond za strateške investicije biće popunjen sredstvima u iznosu od 21 milijarde eura, ali Junker tvrdi da će efekat rada tog fonda po evropsku privredu biti 15 puta veći, odnosno oko 315 milijardi eura, koliko bi mogao da privuče sredstava od privatnih investitora.

Junkerov predlog, koji bi na samitu u decembru trebalo da odobre evropski lideri, predstavlja kamen temeljac njegove petogodišnje agende za oživljavanje usporene evropske privrede koja nije uspjela da ostvari značajniji rast od finansijske krize i ima problem ogromne nezaposlenosti stanovništva.

Podrška iz Njemačke

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da podržava novi, više milijardi eura vrijedan plan Evropske komisije za pokretanje usporene evropske privrede, ali samo ako su sredstva mudro uložena.

"Njemačka vlada u suštini podržava predloženi paket novog predsednika Evropske komisije Žana Kloda Junkera. Investicije su važne, ali su još važniji projekti u koje će sredstva biti uložena", rekla je Merkelova u donjem domu nemačkog parlamenta, Bundestagu, a prenosi agencija Frans pres.

Nemački ministar ekonomije, Zigmar Gabrijel, takođe se osvrnuo na današnji Junkerov predlog.

"Potreban nam je dodatni rast u Evropi", izjavio je Gabrijel novinarima poslije razgovora sa potpredsjednikom britanske vlade Nikom Klegom, podsjetivši takođe na potrebu za preduzimanjem strukturnih reformi u nekim članicama Unije.

"Bojim se da se ovaj plan ne pokaže kao razočaravajući", rekao je nedavno francuski ministar privrede, Emanuel Makron i dodao: "Treba nam pravi novac, i da ga efikasno koristimo".

Evropski komesar za ekonomska pitanja, Pjer Moskovisi je naglasio potrebu da se nađu novi resursi. U suprotnom će "nastati začaran krug što će biti promašaj", te je zato potreban "hrabar" mehanizam, "inovativan".

Bonus video: