Zbog utaje poreza, Češka godišnje gubi 4 milijarde eura

"Mislim da država u prošlosti nije ubirala porez kako treba, a ni poreska ni carinska uprava nisu funkcionisale dobro. Izbjegavanje poreza nanosi takođe štetu privredi pošto su u gorem položaju oni pošteni preduzetnici koji porez plaćaju", kazao je Babiš
0 komentar(a)
Porez, Foto: Shutterstock
Porez, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.11.2014. 17:23h

Zbog utaja poreza i raznih mahinacija Češka godišnje gubi oko četiri milijarde eura u preračunu, a aktivnija borba protiv organizovanih grupa koje se bave poreskim mahinacijama pomogla bi da se u budžet vrati bar 2,2 milijarde eura, izjavio je češki ministar finansija Andrej Babiš.

"Mislim da država u prošlosti nije ubirala porez kako treba, a ni poreska ni carinska uprava nisu funkcionisale dobro. Izbjegavanje poreza nanosi takođe štetu privredi pošto su u gorem položaju oni pošteni preduzetnici koji porez plaćaju", kazao je Babiš danas na skupu čeških građevinara.

Po ocjeni ministra, država nije u stanju da potpuno suzbije utaje poreza i razne mahinacije, ali može barem da ih smanji, a u Češkoj postoji potencijal da se mahinacije utaje i prepolove.

Babiš je rekao da u Češkoj utajeni porez iznosi oko 22 odsto ukupnog poreza, dok se u Finskoj ili Holandiji kreće oko pet odsto, a u Rumuniji 44 odsto.

Bonus video: