"PROTIVNO JE LJUDSKOJ PRIRODI"

Erdogan: Žene i muškarci ne mogu biti tretirani jednako

Naša religija (islam) odredila je mjesto žene (u društvu) - materinstvo", rekao je turski predsjednik
17 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.02.2019. 21:37h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da žene nijesu ravnopravne s muškarcima i kritikovao feministkinje jer "odbacuju koncept materinstva".

Govoreći na jednom skupu u Istanbulu o pravima žena, Erdogan je rekao da zbog bioloških razlika muškarci i žene ne mogu da imaju istu ulogu u životu, prenio je AFP.

"Naša religija (islam) odredila je mjesto žene (u društvu) - materinstvo", rekao je turski predsjednik na skupu na kojem je među ženama bila i njegova kćerka Sumeje. 

"Neki ljudi to mogu da razumiju, dok drugi ne mogu. To ne možete objasniti feministkinjama jer one ne prihvataju koncept materinstva".  

Prema njegovim riječima, žene i muškarci ne mogu biti tretirani jednako "jer je to protivno ljudskoj prirodi".  

"Njihovi karakteri, navike i fizička građa su različiti. Žene ne mogu da rade sve poslove koje mogu muškarci, kao što je to u komunističkim režimima. Ne možete reći ženama da idu napolje i da kopaju zemlju. To je protiv njihove prefinjene prirode", rekao je on.  

Erdoganovu vladu s islamskim korijenima dugo su optuživali kritičari koji su smatrali da ona narušava sekularne principe države i ograničava građanske slobode žena, prenio je AFP.  

On je takođe izazvao bijes feminističkih grupa izjavljujući da svaka Turkinja treba da ima troje djece, uz predlog da se ograniče prava na abortus.

Preporučujemo za Vas