Papa Franjo u Evropskom parlamentu: Od bojkota do gay publike

"Tokom ove posjete, papa će govoriti cijeloj Evropi, ne samo Evropskoj uniji, nego cijeloj Europi i njenim narodima", kazao je portparol Svete stolice
3 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.11.2014. 11:20h

Papa Franjo u utorak dolazi u Strasbur, sjedište Evropskog parlamenta i Savjeta Evrope gdje će održati govore, a tokom kratke, četvorosatne posjete, nijesu predviđene vjerske aktivnosti.

Papa će u utorak prijepodne posjetiti Evropski parlament i obratiti se poslanicima izabranim na evropskim izborima u 28 zemalja članica EU, piše Tportal i dodaje da je predviđen i kratki razgovor s čelnicima Evropskog parlamenta.

Nakon toga, papa će govoriti u Savjetu Evrope, međuvladinoj organizaciji koja okuplja 47 zemalja, u kojoj Sveta Stolica ima status posmatrača.

Agencije prenose da papa ovog puta neće posjetiti čuvenu strasburšku katedralu, koja sljedeće godine slavi hiljadu godina od početka gradnje. Umjesto toga, vjernici će moći da na velikom ekranu postavljenom ispred katedrale prate Papine govore.

Vatikan je najavio da će papa Franjo sljedeće godine posjetiti Francusku.

Papi Franju ovo je peto putovanje van Italije u pontifikatu. Do sada je putovao u Brazil, Svetu Zemlju i Južnu Koreju, a prva evropska destinacija bila mu je Albanija koju je posjetio u septembru.

Ovo nije prva posjeta jednog pape Evropskom parlamentu. Prvi je bio papa Ivan Pavle II, 1988, godinu dana prije pada Berlinskog zida. Tada su se glavne papine poruke odnosile na ujedinjenje evropskog kontinenta, pomoć siromašnim narodima, na odnose između crkve i države, migracije i zaštitu životne sredine.

Vatikanski glasnogovornik Federiko Lombardi ističe da je danas situacija znatno različita nego tada.

"Tokom ove posjete, papa će govoriti cijeloj Evropi, ne samo Evropskoj uniji, nego cijeloj Europi i njenim narodima", dodao je Lombardi.

Papina posjeta dolazi u trenutku kada se na evropskom tlu, istočnoj Ukrajini, vode oružani sukobi, a cijeli se kontinent bori s ekonomskom stagnacijom te velikim prilivom migranata iz siromašnih dijelova svijeta, koji u Ecropi vide spas.

Po Lombardiju, Papa u Ecropski parlament ne dolazi kao šef države, nego kao 'veliki autoritet kojeg priznaje dobar dio međunarodne zajednice'.

Posjeta izaziva veliku pozornost i do sada je akreditovano oko 900 novinara za njegovo obraćanje u Evropskom parlamentu, što je rekordni interes.

Nakon izbora prošle godine, papa Franjo postao je planetarno popularan u prvom redu zbog svoje neposrednosti i skromnosti.

Dio evropskih zastupnika radikalne ljevice, poput članova španske stranke Izquierda Plural (pluralna ljevica) ili francuskog zastupnika Jean-Luca Melanchona najavili su, pozivajući se na sekularizam, da će napustiti dvoranu prije papinog govora, jer smatraju da mu nije mjesto tamo.

Zastupnici Zelenih namjeravaju kao svoje goste pozvati grupu homoseksualaca da slušaju papin govor. Papina izjava o homoseksualcima 'ko sam ja da sudim' doživjela je veliki odjek.

Bonus video: