Uhapšeno 12 pedijatara: Promovisali vještačku hranu

Ljekari su postupali suprotno „jednoglasnom naučnom mišljenju i sugestijama ministarstva zdravlja ubjeđujući majke da koriste mlijeko u prahu umjesto majčinog mlijeka“
3 komentar(a)
dojenje, hapšenje italijanskih pedijatara, Foto: BETA
dojenje, hapšenje italijanskih pedijatara, Foto: BETA
Ažurirano: 22.11.2014. 15:02h

Italijanska policija je juče odredila kućni pritvor za 12 pedijatara zato što su navodno prihvatili luksuzne poklone od proizvođača vještačkog mlijeka da bi ga promovisali umjesto dojenja.

Policija istražuje „uobičajenu i rasprostranjenu praksu“ u kojoj pedijatri „propisuju mliječnu formulu za novorođenčad u zamjenu za mito u obliku luksuznih poklona i skupih odmora,“ navedeno je u saopštenju.

Dva ljekara koja su stavljena u kućni pritvor bili su glavni pedijatri u bolnici, navedeno je u saopštenju. U kućnom pritvoru su i tri agenta za prodaju iz tri različite kompanije i jedan izvršni direktor, saopštila je policija.

Agenti za prodaju su „kontaktirali pedijatre i podsticali da propisuju formulu za bebe, suprotno jednoglasnom naučnom mišljenju o potrebi promovisanja dojenja,“ stoji u saopštenju.

Kapetan karabinjera Đenaro Rikardi je rekao za Rojters da su agenti za prodaju davali „stotine hiljada eura“ u poklonima ljekarima u državnim zdravstvenim ustanovama. Među poklonima su bili ajfoni, epl računari, klima uređaji, televizori, putovanja u Indiju, Sjedinjene Države, Pariz, London, Istanbul i luksuzna krstarenja, dodao je Rikardi.

„Ne postoje izrazi kojima se može opisati ozbiljnost tih akcija,“ rekla je ministarka zdravlja Beatriče Lorencin.

Ljekari su postupali suprotno „jednoglasnom naučnom mišljenju i sugestijama ministarstva zdravlja ubjeđujući majke da koriste mlijeko u prahu umjesto majčinog mlijeka“.

Prema istrazi, uprava italijanske kompanije, DMF Dijetetska metabolička hrana, blizu Milana, bila je direktno umiješana u sistem korupcije, rekao je Rikardeti.

Bonus video: