Švedska: Potvrđen nalog za hapšenje Asanža

Švedsko pravosuđe smatra da bi ukidanjem naloga za hapšenje Asanž mogao da pobjegne i izbjegne suđenje
0 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Reuters
Džulijan Asanž, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.11.2014. 15:17h

Apelacioni sud Švedske potvrdio je danas nalog za hapšenje koji je zbog seksualnog napada izdat za osnivačem Vikiliksa Džulijanom Asanžom.

"Apelacioni sud odbacuje zahtjev Džulijana Asanža za poništavanje naloga za hapšenje koji je izdao sud", piše u sudskoj presudi.

Švedsko pravosuđe smatra da bi ukidanjem naloga za hapšenje Asanž mogao da pobjegne i izbjegne suđenje. Asanž (43) je u junu 2012. godine našao utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu kada je iscrpio sva pravna sredstva kako bi izbjegao sprovođenje švedske potjernice izdate zbog optužbe za seksualno zlostavljanje dvije Šveđanke. Australijanac je u avgustu 2012. godine dobio politički azil od Ekvadora ali britanska vlada odbija da mu omogući bezbjedan odlazak iz zemlje. Skotland jard, koji 24 časa nadgleda ambasadu, naveo je da će ga onog trenutka kada izađe iz ambasade uhapsiti i predati švedskim vlastima. Po ocjeni švedskog pravosuđa, Asanž po sopstvenom izboru živi u izolaciji i on može da napusti ambasadu kad poželi, što znači da mu nije uskraćena sloboda na čemu insistiraju njegovi advokati. Bivši haker iz Australije, koji se izjašnjava da nije kriv za optužbe u Švedskoj, strahuje da iz te zemlje ne bude predat SAD gdje ga očekuje suđenje zbog otkrivanja nekoliko stotina hiljada povjerljivih diplomatskih dokumenata.

Bonus video: