Merkel: Zajedno sa Rusijom do dugoročne bezbjednosti u Evropi

"Koliko je važno pomirenje vidi se danas i u Ukrajini kojoj je narušena teritorijalna cjelovitost... Svjesni smo i bojazni naših suseda Poljaka zbog teške istorije"
1 komentar(a)
Eva Kopač, Angela Merkel, Foto: Reuters
Eva Kopač, Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.11.2014. 13:30h

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je danas u Kšižovoj u Poljskoj da bez Rusije nije moguće dugoročno održati bezbjednost u Evropi i da se mora ostaviti prostor za dijalog sa Moskvom.

"Svjesni smo da samo zajedno sa Rusijom možemo da dugoročno održimo bezbjednost u Evropi. Zato ekonomske sankcije nijesu same po sebi cilj. Moramo da održimo dijalog", kazala je njemačka kancelarka pred otvaranje izložbe o njemačko-poljskom pomirenju "Hrabrost i pomirenje".

Premijerka Poljske Eva Kopač i Angela Merkel srele su se danas u tom mjestu na zapadu Poljske kako bi podsjetile da je proteklo već 25 godina od Mise pomirenja u Kšižovoj na kojoj su se, dajući nadu za zatvaranje mračnih poglavlja istorije dva naroda, sreli poljski premijer Tadeuš Mazovjecki i njemački kancelar Helmut Kol.

Slika njihovog dugog i srdačnog rukovanja obišla je svijet kao simbol nove budućnosti gdje će, kako je kazala danas poljska premijerka, ujedinjena demokratska Njemačka biti garant boljih dana a Poljska u ujedinjenoj Evropi dobar susjed.

"Koliko je važno pomirenje vidi se danas i u Ukrajini kojoj je narušena teritorijalna cjelovitost... Svjesni smo i bojazni naših suseda Poljaka zbog teške istorije. Jasno sam rekla: solidarnost NATO odnosi se na sve saveznike", kazala je njemačka kancelarka povodom sukoba u Ukrajini i bojazni Poljaka da bi Rusija mogla i njih da ugrozi.

Angela Merkel je i na ovom mjestu, simbolu pomirenja, podsjetila da su Njemci svjesni svih okrutnosti koje su počele napadom Trećeg rajha na Poljsku 1. septembra 1939. godine kada je izbio Drugi svjetski rat, okupacije Poljske, genocida evropskih Jevreja i holokausta.

"Njemci su svjesni tih okrutnosti i svoje odgovornosti za njih. Kasnija deportacija Njemaca iz Poljske i Istočne Evrope jeste bila bespravlje ali na nju treba gledati u svijetlu zbivanja koja su joj prethodila", rekla je Angela Merkel.

"Nismo taoci istorije, umijemo da izvučemo iz nje pouke... Nema jedne matrice jednog modela po kome bi narodi uspostavili odnose razumijevanja i pomirenja... Izložba koju otvaramo "Hrabrost i pomirenje" pokazuje da je pomirenje plod hrabrosti ali prije svega kasnijeg dugog mukotrpnog rada na odnosima", kazala je Eva Kopač.

Bonus video: