Opasna pošiljka za češkog ministra: U pismu bio cijanid

"U pismu je bio otrov. Laboratorijski testovi pokazali su da je riječ o cijanidu u dovoljnoj količini da ugrozi život", saopštio je portparol Instituta Radek Pokornjik
202 pregleda 0 komentar(a)
Tablete, otrov, Foto: Shutterstock
Tablete, otrov, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.11.2014. 11:10h

Češkom ministru unutrašnjih poslova u anonimnom pismu u utorak je zaista stigao ciijanid i to u količini dovoljnoj da ga ubije, saopštio je danas Državni institut za nuklearnu, hemijsku i biološku zaštitu.

Anonimna pošiljka bez prijetećeg pisma, samo sa kapsulama, stigla je u češki MUP u utorak, bila je naslovljena lično na ministra Milana Hovaneca, a poslata je iz Skandinavije.

"Stigla je običnom poštom iz neimenovane skandinavske zemlje. Od početka je bila sumnjiva i prošla je kroz standardnu kontrolu obezbjeđenja", kazao je u srijedu novinarima ministar Hovanec.

"U pismu je bio otrov. Laboratorijski testovi pokazali su da je riječ o cijanidu u dovoljnoj količini da ugrozi život", saopštio je danas portparol Instituta Radek Pokornjik.

Prijeteće anonimne pošiljke stigle su u septembru i u češku vladu i predsjedniku Milošu Zemanu, uz poruku da je riječ o odmazdi zbog toga što češka slanjem municije - mada starih zaliha, pomaže iračkim Kurdima u borbi protiv Islamske države.

Pisma premijeru Bohuslavu Sobotki i predsjedniku Milošu Zemanu sadržala su, međutim, samo bezopasni bijeli prašak.

Ministar Hovanec moguće pošiljaoce kapsula sa cijanidom vidi ili među bosovima narko mafija, ili među islamskim teroristima, zbog pomoći Kurdima.

Bonus video: