Jacenjuk: Pozivamo Rusiju na ozbiljne pregovore na neutralnom terenu

Ukrajina i zapadne zemlje optužuju Moskvu da vojno podržava proruske pobunjenike i razmješta snage na teritoriji pod njihovom kontrolom, što Rusija negira
4 komentar(a)
Arsenij Jacenjuk, Foto: Reuters
Arsenij Jacenjuk, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.11.2014. 15:27h

Ukrajinske vlasti pozivaju Rusiju na pregovore na neutralnom terenu u cilju smirivanja situacije u istočnom, proruskom dijelu Ukrajine, kaže ukrajinski premijer.

"Pozivamo Rusku Federaciju na ozbiljne pregovore na neutralnom terenu", izjavio je Arsenij Jacenjuk, dok je više od 4.100 ljudi poginulo od aprila u sukobima proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske.

Ponovo optuživši Rusiju za nastavak eskalacije u zoni konflikta i za povećanje broja ruskih snaga u Ukrajini, Jacenjuk je ocijenio da je uloga Moskve u mirovnom procesu ključna.

"Sve zavisi prvenstveno od ruskog predsjednika (Vladimira Putina) i njegovog okruženja. Ako odluči i ako ima dovoljno političke volje za zaustavljanje rata protiv Ukrajine... mi smo spremni da nastavimo pregovore", istakao je ukrajinski predsjednik.

Rusija je, međutim, odbacila tu inicijativu Kijeva, ističući da ukrajinske vlasti najprije treba da uspostave dijalog sa pobunjeničkim regionima na istoku zemlje.

Ukrajina i zapadne zemlje optužuju Moskvu da vojno podržava proruske pobunjenike i razmješta snage na teritoriji pod njihovom kontrolom, što Rusija negira.

Kijev i Moskva su za obnovu pregovora radi smirivanja oružanog sukoba, ali se nijesu dogovorili o načinu njihovog organizovanja.

Bonus video: