Štajnmajer: Nadamo se da će Ukrajina vratiti teritorijalni integritet i suverenitet

Jacenjuk je napao Rusiju, istakavši da "ruska strana grubo krši" mirovni sporazum iz septembra
64 pregleda 4 komentar(a)
Frank Valter Štajnmajer, Arsenij Jacenjuk, Foto: Reuters
Frank Valter Štajnmajer, Arsenij Jacenjuk, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.11.2014. 12:57h

Ministar spoljnih poslova Njemačke Frank-Valter Štajnmajer pozvao je danas Ukrajinu i Rusiju da ispune uslove mirovnog plana, uprkos priznanju da sporazum nije "savršen".

"Sporazum nije savršen, ali daje osnovu. Moramo da ispunimo sporazum", rekao je šef njemačke diplomatije tokom razgovora u Kijevu sa premijerom Ukrajine Arsenijem Jacenjukom, prenijela je agencija AFP.

"Nadamo se da će napetost prestati i da će Ukrajina vratiti svoj teritorijalni integritet i suverenitet", rekao je Štajnmajer.

Jacenjuk je napao Rusiju, istakavši da "ruska strana grubo krši" mirovni sporazum iz septembra.

"Ponovno vraćanje kontrole nad ukrajinsko-ruskom granicom, prekid isporuke naoružanja iz Ruske Federacije na teritoriju Ukrajine, povlačenje ruske vojske i ruskih terorista sa ukrajinske teritorije nije sprovedeno", istakao je Jacenjuk.

Šef njemačke diplomatije će iz Kijeva da otputuje u Moskvu gdje će razgovarati sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim.

Uoči Štajmajerove posjete, Lavrov je rekao da se Moskva nada da još nije pređena "tačka s koje nema povratka".

Moskva želi da postigne, kako je istakao Lavrov, "ravnotežu prihvatljivu za sve strane".

Na istoku Ukrajine, u najnovijim sukobima između vladinih i proruskih snaga, poginula su petorica ukrajinskih vojnika uprkos primirju koje je potpisano između Kijeva i proruskih lidera, saopštila je vojska Ukrajine.

U ukrajinskom sukobu život je izgubilo više od 4.100 ljudi.

Zapadne sile optužuju Moskvu da podstiče proruske snage na napade dok to Rusija negira. Zbog toga su odnosi Rusije i zapadnih zemalja na najnižem nivou još od završetka Hladnog rata.

Bonus video: