Pariz zabranio izgradnju kule od 180 metara

Trostrana piramidalna kula "Trougao" u jugoistočnom dijelu Pariza, u blizini Versajskog parka, bila bi centar s poslovnim prostorima i jednim hotelom
1 komentar(a)
Toranj u Parizu
Toranj u Parizu
Ažurirano: 17.11.2014. 17:22h

Gradsko vijeće Pariza odbacilo je danas projekat za izgradnju nebodera visokog 180 metara u jednoj pariskoj četvrti, uz ukazivanje da će biti pokvarena tradicionalna panorama francuske prijestonice.

Ukupno 83 odbornika je glasalo protiv projekta, dok je 78 bilo za, ali je opština saopštila da će konačnu odluku donijeti sud, pošto smatra da tajno glasanje nije sprovedeno po propisu.

"Zakon nije poštovan jer su neki odbornici prije stavljanja glasa u kutiju listiće pokazali svima. Po zakonu, time je glasanje nevažeće i tražim od suda konačnu odluku", izjavila je gradonačelnica Pariza An Idalgo.

Trostrana piramidalna kula "Trougao" u jugoistočnom dijelu Pariza, u blizini Versajskog parka, bila bi centar s poslovnim prostorima i jednim hotelom.

Pariz je ograničio izgradnju zgrada viših od 37 metara poslije polemike 1973. kada je izgrađen toranj Monparnas visok 210 metara, koji dominira gradskom panoramom.

Uprava francuske prijestonice, kojojm nedostaje građevinsko zemljište, ipak je dozvolila izgradnju stambenih zgrada i do 50 metara visine i nebodera s poslovnim prostorom do 180 metara visine, pod uslovom da budu građeni na periferiji, na napuštenim industrijskim placevima.

Rezultati ankete sprovedene maja 2013, tokom kampanje za lokalne izbore, pokazalo je da više od 60 odsto Parižana ne podržava izgradnju nebodera.

Bonus video: