Zemana gađali studenti

"Ne plašim vas se. U vrijeme kada hrabrost nije bila jeftina, kada je hrabrost bila doći na Narodni bulevar i pustiti da vas prebiju, ne znam ko je od vas tada bio. Ja jesam", rekao je Zeman
3 komentar(a)
Ažurirano: 17.11.2014. 16:42h

Predsjednika Češke Miloša Zemana izviždali su u Pragu studenti, pred očima srednjeevropskih predsjednika, i gađali ga raznim predmetima na svečanom otkrivanju spomen ploče "plišane revolucije".

Predsednik Slovačke Andrej Kiska, Mađarske Janoš Ader, Poljske Bronjislav Komorovski, Češke Miloš Zeman i Njemačke Joahim Gauk u nedelju u Bratislavi a danas u Pragu zajedno obilježavaju 25. godišnjicu studentskih demonstracija čije je brutalno razbijanje na Narodnom bulevaru 17. novembra 1989. poslužilo kao detonator "plišane revolucije" i donijelo pad komunista.

"Ne plašim vas se. U vrijeme kada hrabrost nije bila jeftina, kada je hrabrost bila doći na Narodni bulevar i pustiti da vas prebiju, ne znam ko je od vas tada bio. Ja jesam. Razumijem što se derete kada ja govorim ali ne shvatam kakva je to demokratija kada vičete na druge", kazao je demonstrantima kratko umjesto govora Zeman.

Na to su na binu poletjeli sitni predmeti, a obezbjeđenje je štitilo Zemaan kišobranima, navodi radio Slobodna Evropa.

Usijanu atmosferu uspio je da smiri tek predsjednik Poljske Bronjislav Komorovski, obraćanjem "mili moji", podsjećanjem na vođu plišane revolucije pokojnog predsjednika Češke Vaclava Havela i apelom da se izrazi solidarnost s Ukrajinom.

Hiljade stanovnika Praga protiv predsjednika

Ranije danas nekoliko hiljada stanovnika Praga, uglavnom mladih, izašlo je na demonstracije u centru grada da pokažu Zemanu crveni karton i transparente "Ne želimo da budemo ruska kolonija" ili "Stidim se svog predsjednika".

U Pragu su se demonstranti okupili na Narodnom bulevaru na mjestu gde je prije 25 godina na današnji dan brutalnim razbijanjem legalnih studentskih demonstracija počela "plišana revolucija" i nenasilno demontiranje totalitarnog komunističkog režima, prenosi Beta.

"Mandat na direktnim predsjedničkim izborima jeste jak ali ne daje pravo predsjedniku da četiri godine radi šta hoće. Zeman koga smo mi (birači) zaposlili kao predsjednika ne radi dobro, ne priprema se za posao a kada slučajno radi, onda ne radi u skladu sa našim predstavama", kazao je o hepeningu u Pragu jedan od organizatora, Martin Pšikril.

Uz skandiranje "Miloš u koš" i zvižduke pištaljki demonstranti su pozvali predsjednika da podnese ostavku a digla se šuma ruku sa crvenim kartonom, kakav zbog faulova dodjeljuju fudbalske sudije.

Demonstrantima i dijelu češkog društva smeta to što predsjednik odustaje od spoljne politike u kojoj su na prvom mjestu ljudska prava a ne trgovinski interesi, koju je oličavao pokojni vođa "plišane revolucije" i dugogodišnji predsjednik Češke Vaclav Havel.

Zaokret od te politike pokazao se jasno tokom nedavne posjete Kini, a Zemanu Česi zamjeraju i relativno proruski stav u krizi oko Ukrajine.

Galerija

Bonus video: