Merkel: Velika Britanija mora da ostane u EU

"Za nas je najvažnije da imamo Veliku Britaniju u Uniji, jer je to zemlja koja je otvorena prema ostatku svijeta", rekla je Merkel
1 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.11.2014. 07:56h

Njemačka kancelarka Angela Merkel insistirala je danas da Velika Britanija mora da ostane u Evropskoj uniji (EU), jer je "važna kapija ka svijetu za kontinentalne (evropske) nacije". Iako je Merkelova ranije ovog meseca upozorila britanskog premijera Dejvida Kamerona da se "približava tački s koje nema povratka", danas je njemačka kancelarka navela da Britaniji ima značajno mjesto u EU i da će učiniti sve što može da ostane članica. "Šta god Britanci odlučili da urade je nešto što moraju da odluče sami i oni sigurno neće slušati šta drugi imaju da kažu o tome. Ali, za nas je najvažnije da imamo Veliku Britaniju u Uniji, jer je to zemlja koja je otvorena prema ostatku svijeta", rekla je Merkel u Sidneju, poslije njenog prisustva na na Samitu G20 u Brizbejnu. Britanski premijer Dejvid Kameron obećao je Britancima da, ukoliko njegovi konzervativci pobijede na narednim izborima 2015., organizovaće referendum o članstvu Velike Britanije u EU.

Merkelova pozvala Zapad da ne gubi nadu oko Ukrajine

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas Zapad da ne gubi nadu u onome što se može nazvati dugotrajnom brobom sa Rusijom oko Ukrajine i istakjla da se ne smije dozvoliti da stari način razmišljanja zasnovan na kršenju međunarodnog prava prevlada. Ruska aneksija Krima u martu "dovela je u pitanje kompletan mirovni poredak u Evropi i nastavila se tako što Rusija utiče na destabilizaciju istoka Ukrajine", rekal je Merkelova u Sidneju nakon samita G 20 u Brisbejnu, prenio je AFP.

Bonus video: