SAD više nije najbolja zemlja na svijetu, već...

Prvo mjesto sada zauzima Njemačka, nakon intervjua sa 20.000 osoba iz 20 zemalja, u okviru istraživanja "Nacionalnog indeksa brendova"
0 komentar(a)
ljetovanje, odmor, Foto: Shutterstock
ljetovanje, odmor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.11.2014. 18:13h

Nakon pet godina, Sjedinjenje Američke Države nisu najbolja zemlja na svijetu, po istraživanju koje rezultate bazira na percepciji onih koji žive van zemalja koje ocjenjuju.

Prvo mjesto sada zauzima Njemačka, nakon intervjua sa 20.000 osoba iz 20 zemalja, u okviru istraživanja "Nacionalnog indeksa brendova".

Na trećem mjestu se nalazi Velika Britanija, a slijede Francuska i Kanada.

Nacionalni indeks brendova prikazuje "globalno javno mišljenje", a anketirani su rangirali 50 najrazvijenijih zemalja i zemalja u razvoju na osnovu 23 atributa.

„Njemačka je profitirala ne samo zbog sportskog uspjeha u fudbalu, već i zbog percepcije njenog vođstva u Evropi kroz robusnu ekonomiju i političko vođstva. Sa druge strane, nedavni internacionalni događaji učinili su da osobe anketirane u Rusiji i Egiptu daju znatno niže ocjene za ‘globalni mir i sigurnost’ SAD.

Njemačka je takođe zabilježila visoke ocjene kada su u pitanju ‘iskrena i kompetentna vlada’, ‘investiciona klima’ i ‘društvena jednakost’“, izjavio je Simon Anholt, nezavisni savjetnik koji je učestvovao u stvaranju izvještaja.

Bonus video: