EU diplomate: Oštrije sankcije Rusiji tek ako EU ne bude imala drugog izbora

vropski šefovi diplomatija sastaće se u ponedjeljak u Briselu, a glavna tema njihove agende biće Ukrajina, čije vlasti, kako navode, raspoređuju trupe na istoku zbog strahova da će proruski aktivisti pokrenuti novu vojnu ofanzivu, prenosi Rojters
0 komentar(a)
Miting podrške ulasku Ukrajiine u Evropsku uniju, Foto: Reuters
Miting podrške ulasku Ukrajiine u Evropsku uniju, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.11.2014. 19:54h

Ministri spoljnih poslova Evropske unije vjerovatno neće pojačati sankcije Rusiji naredne nedjelje zbog umiješanosti Moskve u destabilizaciju istočne Ukrajine, izjavile su danas neimenovane diplomate EU.

Evropski šefovi diplomatija sastaće se u ponedjeljak u Briselu, a glavna tema njihove agende biće Ukrajina, čije vlasti, kako navode, raspoređuju trupe na istoku zbog strahova da će proruski aktivisti pokrenuti novu vojnu ofanzivu, prenosi Rojters.

"Savjet (ministara spoljnih poslova) neće posegnuti za novim sankcijama uprkos nemirima i izborima", rekao je neimenovani diplomata EU, dok su još dvoje njegovih kolega izrazili slične stavove.

"Postojeće sankcije su bolne za Rusiju i vjerovatno će biti pooštrene tek ako EU ne bude imala drugog izbora. Još nismo u toj fazi, mada bismo u nekom trenutku mogli biti", rekao je još jedan neimenovani evropski diplomata.

Primirje koje je uspostavljeno 5. septembra između proruskih aktivista i ukrajinskih snaga sada se svakodnevno krši, dok Zapad sve više strahuje od povratka na otvoreni sukob uz korišćenje svih opcija.

Primirje se sve više krši otkako su proruski aktivisti 2. novembra održali izbore, koje Zapad i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko smatraju nelegitimnim, zaključuje britanska agencija.

EU je nedavno izrazila zabrinutost zbog izvještaja posmatrača Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) da Rusija šalje tenkove i haubice pobunjenicima u Donjecku.

Dosadašnje sankcije Rusiji obuhvataju zabranu ulaska u EU i zamrzavanje računa nizu funkcionera Putinove administracije, kao i zabranu poslovanja sa nekim ruskim i ukrajinskim preduzećima i bankama.

Bonus video: