Ukrajinski nacionalisti napustili Vladu

Ostavke su podnijeli potpredsjednik vlade Aleksandar Sič, ministar poljoprivrede i prehrambene industrije Igor Švajka i ministar ekologije i prirodnih resursa Andrej Mohnik, kao i predsjednici oblasnih državnih administracija
53 pregleda 0 komentar(a)
Svoboda, Ukrajina, Foto: Reuters
Svoboda, Ukrajina, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.11.2014. 17:54h

Članovi Vlade i državne administracije Ukrajine iz nacionalističke stranke Svoboda podnijeli su ostavke poslije objave rezultata parlamentarnih izbora.

Ostavke su podnijeli potpredsjednik vlade Aleksandar Sič, ministar poljoprivrede i prehrambene industrije Igor Švajka i ministar ekologije i prirodnih resursa Andrej Mohnik, kao i predsjednici oblasnih državnih administracija, prenio je Ukrinform.

Predsjednik Bloka Petra Porošenka (BPP), Jurij Lucenko, najavio je da će predstavnici budućih poslaničkih grupa u skupštinskoj većini u petak potpisati nacrt koalicionog sporazuma i predložiti ga deputatima.

Govoreći o kadrovskom sastavu buduće vlade, Lucenko je rekao da će u skladu sa ustavnom procedurom Arsenij Jacenjuk biti predložen za mandatara, koji će tokom konsultacija predložiti sastav vlade.

U Vrhovnoj radi (skupštini) Ukrajine i danas traju koalicioni razgovori, u kojima učestvuju predstavnici bloka ukrajinskog predsjednika, Jacenjukovog Narodnog fronta (NF), saveza Samopomoć, partije Otadžbina (Batkivščina) bivše premijerke Julije Timošenko i Radikalne partije Olega Ljaška (RPOLJ).

U današnjem izdanju u skupštinskom glasniku objavljeni su zvanični rezultati i imena poslanika izabranih 26. oktobra na izborima.

Za novi saziv izabran je 421 poslanik, od kojih 225 sa partijskih lista i 196 u većinskim izbornim okruzima.

BPP osvojio je 132 mandata, NF 82, Samopomoć 33, Opozicioni blok 29, RPOLJ 22, Otadžbina 19 i Svoboda šest.

Pored toga, po jedan poslanik izabran je u većinskim okruzima iz partija Snažna Ukrajina, Zastup, Volja i Desni sektor i u 94 većinska okruga izabrani su deputati koji su se sami kandidovali.

Opozicioni blok, u kom su poslanici Partije regiona svrgnutog predsjednika Viktora Janukoviča, zvanično je saopštio da će biti opozicija u osmom sazivu skupštine i da će kontrolisati sve postupke vlasti.

"Istovremeno spremni smo da podržimo sve inicijative usmjerene na zaštitu demokratije i ljudskih prava, ujedinjenja zemlje, obezbjeđenja ekonomskog rasta, povećanja socijalnih standarda i njeno približavanje Evropi", navedeno je u saopštenju tog bloka.

Bonus video: