POLITIČKA ZATVORENICA?

Najpoznatija Ukrajinka u ruskom zatvoru

„Sita sam vaše lažljive Rusije, vaših lažljivih sudova i vaših lažljivih medija“, rekla je gledajući u televizijske kamere dok ju je kao teškog kriminalca sprovodila gomila policajaca
68 pregleda 4 komentar(a)
Nadežda Savčenko, Foto: Reuters
Nadežda Savčenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.11.2014. 15:45h

Kod kuće u Ukrajini slave je kao heroja. Tamo je i izabrana za poslanicu u parlamentu. Međutim, u Rusiji joj prijeti dugogodišnja zatvorska kazna. Sudbinom vojnikinje Nadije Savčenko manipulišu obje strane.

Kratka, tamnosmeđa kosa, ozbiljan pogled kroz rešetke. Na bijeloj majici – grb Ukrajine. Tako se Nadežda Savčenko pojavila pred ruskim sudijama proteklog petka (7.11.) u Moskvi. Djelovalo je kao da na optuženičkoj klupi nije jedna mlada žena, već država Ukrajina.

„Sita sam vaše lažljive Rusije, vaših lažljivih sudova i vaših lažljivih medija“, rekla je gledajući u televizijske kamere dok ju je kao teškog kriminalca sprovodila gomila policajaca. Rekla je to na ukrajinskom, a u njenom glasu se mogao čuti prezir i bes.

Tajno prebacivanje preko granice?

Savčenko je trenutno najpoznatija od oko 12 ukrajinskih zatvorenika koji su, prema navodima ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova, „iz političkih razloga“ zadržani u Rusiji. I renomirana ruska organizacija za zaštitu ljudskih prava „Memorijal“ u oktobru je označila Nadeždu Savčenko kao „političkog zatvorenika“ i zatražila njeno puštanje na slobodu.

Rusko pravosuđe tereti 31-godišnju ukrajinsku vojnikinju za učestvovanje u ubistvima tokom konflikta u istočnoj Ukrajini. Savčenko, koja je po profesiji vojni pilot, tokom leta je učestvovala u borbama protiv ruskih separatista u okviru bataljona dobrovoljaca „Aidar“.

Ruski istražioci optužuju je da je polovinom juna ukrajinskoj vojsci saopštila gdje je mjesto na kome se nalaze dvojica ruskih reportera. Oba reportera stradala su u pucnjavi u blizini Luganska. Savačenko je nakon toga ilegalno doputovala u Rusiju, kao izbjeglica, tvrde moskovski tužioci. Zbog svega toga, toj Ukrajinki prijeti dugogodišnja zatvorska kazna. Savačenko odbacuje svaku krivicu. Ona tvrdi da su je uhapsili proruski separatisti i da su je tajno prebacili preko granice u južnoruski grad Voronjež. Tamo se potom pojavila u istražnom zatvoru.

Žalba zbog psihijatrijskog ispitivanja

Uprkos protestima njenih advokata, Savačenko je prebačena u Moskvu i u oktobru podvrgnuta psihijatrijskom ispitivanju u jednoj klinici. Njeni branioci su zbog tog ispitivanja podnijeli tužbu. Sud u Moskvi bi trebalo da odluči da li će tužba biti prihvaćena. Od rezultata ispitivanja zapravo zavisi da li će biti pokrenut proces protiv ukrajinske vojnikinje.

U Ukrajini je Savčenko već mesecima heroj i mučenik. Po uzoru na američki igrani film „Dži Aj Džejn“, nju u medijima predstavljaju kao hrabru ratnicu. Savčenko je jedna od rijetkih žena u ukrajinskim vazdušnim snagama.

„Ona je zapravo željela da postane novinarka koja prati vojsku“, kaže njena majka Marija Savčenko, za DW. Ipak, njeni roditelji nijesu imali novca za to i zbog toga je ona postala profesionalna vojnikinja.

Kao žena koja upravlja borbenim helikopterom tipa Mi-24, Savačenko je, između ostalih, učestvovala i u misiji u Iraku 2004. i 2005. godine kada se Ukrajina stavila na stranu koalicije pod komandom SAD.

Ukrajinski političari zahtijevaju od Rusije da oslobodi Savčenko. Predsjednik Petro Porošenko je, prema sopstvenim navodima, u razgovoru sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u više navrata razgovarao o njenoj sudbini.

Ipak, zahtjevi Kijeva bili su uzaludni, slično kao i pismo koje je ruskom predsjedniku napisala majka Nadije Savčenkou koje je uvid imao i DW.

„Molim Vas da oslobodite moju dragu ćerku“, stoji u pismu koje je njena napisala 77-godišnja iz Kijeva.

Moguća farsa u Moskvi

Njena majka napisala je pismo ruskom predsjedniku

Novu nadu da će biti oslobađanja, Savčenko je dobila nakon prijevremenih parlamentarnih izbora u Ukrajini održanih krajem oktobra. Ona je, naime, tada izabrana u parlament.

Stranka Sveukrajinsko objedinjenje „Otadžbina“, bivše premijerke Julije Timošenko, stavila je Nadiju Savčenko za nosioca izborne liste. Kritičari su optuživali Timošenko da koristi popularnost Nadije Savčenko kako bi poboljšala sopstvenu popularnost koja je u opadanju.

Jedno je sigurno: Savčenko, kao poslanica, uživa imunitet od krivičnog gonjenja. Rusiju to međutim ne impresionira.

„Savčenko neće biti vraćena Ukrajini“, citirala je novinska agencija Interfaks izvor iz ruskog pravosuđa.

Posmatrači polaze od toga da bi Savčenko u farsi od sudskog procesa mogla da bude osuđena veoma strogo – slično kao što je to bilo slučaj sa pank-bendom „Pusi rajot“ 2012. godine. Inače, jedan od advokata Nadije Savčenko, ruski advokat Mark Fajgin, bio je i branilac članica grupe „Pusi rajot“.